We hebben er allemaal op zitten wachten. Het negende seizoen van Heel Holland Bakt. Het ultieme slow televisieprogramma van Omroep Max. Naar de eerste aflevering van afgelopen zaterdag 12 maart keken maar liefst twee miljoen mensen! Maar waarom is kijken naar bakkende mensen zo populair? Goede vraag!

De jury

Allereerst natuurlijk de fantastische jury. Waar in programma’s als The Voice nogal wat mensen zitten die je toewenst dat ze hun kleine teen stoten (Lil’ Kleine, Marco Borstao en Ali B bijvoorbeeld), is dat bij Heel Holland Bakt natuurlijk een ander verhaal. Je kan onmogelijk een hekel krijgen aan Janny, Robèrt en André van Duin (wel nog even een kleine s/o naar voorganger Martine Bijl). De knuffelbaarheid, persoonlijkheid en humor spat van het scherm af. Je hebt als kijker toch een beetje het idee dat je continu bij je favoriete oom of tante op bezoek bent. Je gelooft ze als kijker ook. Als Robèrt iets lekker of romig vindt, is dat toch iets anders dan bijvoorbeeld Erica Terpstra die iets romig vindt. Wil je weten hoe Erica Terpstra iets proeft? Check het filmpje hier.

Taart is lekker

Iedereen houdt van taart. Mocht je toevallig iemand kennen die niet van taart houdt, zorg er dan voor dat je niet meer met die persoon omgaat. Daar is iets mis mee. Goed, dat even geheel terzijde. Taart is lekker. Het kijken naar taart is dus ook lekker. Als je al die mooie creaties ziet, stroomt het water je als vanzelf in de mond. Taart is ook gezellig. Heb je wel eens geprobeerd om ruzie te maken met een stuk slagroomtaart in je handen? Dat gaat dus niet. In principe is een probleem nooit groot genoeg om niet met taart opgelost te kunnen worden. Heel Holland Bakt is de snoepwinkel na een dagje Efteling als klein kind.

Heel Holland Bakt Got Talent

Het succes van verschillende talentenshows heeft zichzelf al jaren bewezen. We kijken nu eenmaal graag naar mensen die iets kunnen dat we zelf niet kunnen. Of dat nu zingen, dansen, goochelen of iets anders is. Het helpt bij HHB wel dat het allemaal normale, lieve, doorsnee mensen zijn die zomaar je buurman- of vrouw hadden kunnen zijn. Zo heb je als kijker nog het idee dat het maken van een typisch Nederlands gerecht of juist een buitengewoon baksel voor jezelf nog binnen handbereik is en wint de bewondering het van de jaloezie of afgunst.

Influencer vrij

Waar veel televisieprogramma’s overspoeld worden met wannabe influencers die op zoek zijn naar hun 15 minutes of fame is dat gelukkig bij Heel Holland Bakt niet het geval. Oké, toegegeven, er zijn best wat winnaars die nu wat bekendheid genieten. Maar dat is in veel gevallen meer een gevolg geweest, dan voor de deelnemers een doel an sich. En dat is een hele verademing op de hedendaagse televisie. Hieronder een aantal (semi)beroemde winnaars van de afgelopen jaren.

  • Rutger van den Broek (Seizoen 1)
  • Menno de Koning (Seizoen 2)
  • Annemarie Pronk (Seizoen 4)
  • Hans Spitsbaard (Seizoen 5)

Erik