Je herkent het vast wel; na een intensieve workout of een dag tuinieren voel je de volgende ochtend pijn in je spieren. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam wanneer je spierpijn hebt? In deze blog leggen we alles uit!

De wetenschap achter de pijn

Spierpijn, officieel ‘delayed onset muscle soreness’ (DOMS) genoemd, is een biologisch proces. Meestal begin je de spierpijn te voelen na 12 tot 24 uur na de inspanning en bereikt deze zijn piek meestal na 24 tot 72 uur. Maar waarom komt die pijn pas na de training?

De belangrijkste oorzaak ligt in de microscopische beschadigingen van je spiervezels. Wanneer je je spieren zwaarder belast dan dat ze gewend zijn, ontstaan er kleine scheurtjes in je spiervezels. Dit klinkt alsof het niet goed is, maar het is eigenlijk een heel normaal onderdeel van het proces!

Het herstelproces

Na deze ‘beschadiging’ gaat je lichaam direct aan de slag met herstellen.

Ontstekingsreactie: je immuunsysteem stuurt ontstekingsstoffen naar de beschadigde spieren om het herstel beter te laten verlopen.

Vloeistofophoping: er stroomt meer vocht naar het gebied, wat leidt tot zwelling en druk op de pijnreceptoren.

Zenuwprikkeling: de ontstekingsreactie prikkelt pijngevoelige zenuwuiteinden in en rond je spieren.

Spieropbouw: tijdens het herstel worden je spieren sterker en beter bestand tegen toekomstige belasting.

Die pijn die je voelt is dus eigenlijk een signaal dat je lichaam bezig is met het versterken van je spieren!

Verschillende soorten spierpijn

Niet alle spierpijn is hetzelfde. Hieronder staat een rijtje met de verschillende soorten spierpijn.

Acute spierpijn: dit voel je direct tijdens of vlak na het sporten. Het is vaak een brandend gevoel en het verdwijnt meestal snel weer als je stopt met de activiteit.

Vertraagde spierpijn (DOMS): dit is de klassieke spierpijn die pas na een dag opkomt en enkele dagen kan aanhouden. Het voelt als een zeurende, stijve pijn die vooral merkbaar is als je die spier gebruikt.

Chronische spierpijn: als de pijn wekenlang aanhoudt, kan er sprake zijn van overbelasting of een blessure. In dat geval is het verstandig om een arts te raadplegen.

Wat helpt er tegen spierpijn?

Hoe kom je zo snel mogelijk van de spierpijn af?

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar lichte activiteit kan helpen om de doorbloeding te stimuleren en afvalstoffen af te voeren.

Door voldoende water te drinken, zorg je ervoor dat afvalstoffen voldoende worden afgevoerd.

Om ervoor te zorgen dat er ook genoeg bouwstoffen binnenkomen voor spierherstel, zijn genoeg eiwitten essentieel.

Een warme of juist koude douche kan verlichting van de pijn bieden.

Door voldoende te rekken en strekken bevorder je de doorbloeding en kan de stijfheid verminderen.

Is spierpijn goed of slecht?

Een beetje spierpijn betekent dat je je spieren hebt uitgedaagd – en dat is positief als je sterker wilt worden. Constante zware spierpijn wijst er mogelijk op dat je te intensief en zwaar traint of onvoldoende herstelt.

Het ideale trainingsschema houdt rekening met het herstellen van je spieren. Wissel intensieve workouts af met lichtere trainingen of rustdagen om je spieren de kans te geven om sterker te worden.

De mythe van melkzuur

Lang werd er gedacht dat melkzuur (lactaat) de boosdoener was achter spierpijn. Tegenwoordig weten we dat dit onjuist is. Melkzuur wordt binnen een uur na inspanning al grotendeels uit je spieren verwijderd, terwijl je spierpijn pas veel later komt.

Sterker nog, melkzuur is eigenlijk een waardevolle energiebron voor je spieren tijdens intensieve inspanning!


Spierpijn is dus een normaal biologisch proces dat aangeeft dat je lichaam zich aanpast aan nieuwe uitdagingen. Het is een teken dat je grenzen hebt verlegd en dat je spieren bezig zijn met versterken. Maar let wel op met te zware trainingen en overbelasting. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om goed te herstellen.

Tip om te lezen: Wat zijn de leukste onbekende sporten?