Na jaren van wanbeleid bungelt ADO Den Haag op een dun koord om nog betaald voetbal te spelen. Na de pijnlijke degradatie en financiële problemen heeft de club uit de Hofstad het ongekend zwaar.

Met zes punten aftrek in de eerste twee maanden van de competitie en nog steeds geen nieuwe eigenaar ziet de toekomst voor de Hagenezen er somber uit. Dus zal ADO Den Haag dit voetbaljaar nog bestaan? Goede vraag!

Waar begon de drama?

Om alles even op een rijtje te zetten beginnen we in het jaar 2014. Met veel furore werd United Vansen welkom geheten om binnen enkele jaren mee te doen om ieder jaar Europees voetbal in het toenmalig Kyocera stadion te zien. Zoals reeds bekend liep dit anders dan gepland, ondanks het feit dat ADO Den Haag knap de play-offs voor Europees voetbal haalde in 2018.

De start was al moeizaam. De eerste betalingen kwamen al te laat of matchten niet de beloften. Ook hielp het koppige Haagse publiek niet echt mee en hebben ze nooit de Chinezen in hun harten gesloten. Verwijten kwamen over en weer en niemand durfde verantwoordelijkheid te pakken. Met steeds diepere schulden werd het allemaal niet makkelijker. Achter de schermen liep het spaak en het kwam zelfs tot meerdere rechtszaken. Hierin kreeg ADO bijna altijd gelijk en lag het steeds aan Wang dat er maar geen extra geld in het laatje terecht kwam.

De goede resultaten hielden ADO nog even op de been. Met sterspelers zoals baltovenaar El Khayati, die niet zou misstaan in ieder ander Eredivisie team, en met clubicoon Tom Beugelsdijk werd meermaals het linkerrijtje behaald. Het was wachten op het gevreesde doemscenario. Dit kwam vrij snel in 2020, maar het coronavirus veranderde de zaak. Waar dit voor bijna iedereen een drama was, zag ADO hier een lichtpuntje in: geen directe degradatie en nóg een jaar Eredivisie voetbal. Ook al viel een jaar later alsnog het doek waarmee we aan zijn gekomen op het tweede niveau. Van een uitwedstrijd in De Kuip naar de ploeg waar Louis van Gaal eenmalig trainer van is: Telstar.

Waar zijn we nu?

Nu zijn we een niveau lager met miljoenen euro’s schuld en zonder eigenaar, want United Vansen kon het dramatische voetbal niet meer aanzien en hield er mee op. Opzoek naar een nieuwe eigenaar dus. En tegen alle verwachtingen in zit niemand hier op te wachten. Clubicoon en oud-Ajax trainer Martin Jol was dichtbij, maar die haakte op het laatste moment af. Ook Amerikaanse investeerders waren dichtbij, maar ook zij zagen er geen heil in.

De druk zit er nu goed op, want de KNVB heeft al zes punten van het totaal van ADO afgetrokken en mocht dit zo doorgaan bestaat de kans dat de licentie wordt ingetrokken. Hiermee zou ADO in het illustere rijtje komen van grootheden, zoals RBC Roosendaal en AGOVV. Met zo’n rijke historie zou dit een nachtmerrie zijn voor de club achter de duinen. Nooit meer een Haags kwartiertje en iconen zoals Wesley Verhoek en Lex Immers zullen niet meer terugkeren in het prachtige groen en geel.

De rijke historie met onder andere twee Nederlandse titels in de jaren ’40 en twee bekertitels tegen onder andere het Ajax van Johan Cruijf is iets wat niet veel teams hebben geëvenaard. En met legendarische overwinningen tegen Ajax in 2010 en de selectie van Feyenoord die met knikkende knieën Den Haag binnen kwam strompelen.

Pijnlijke conclusie

We kunnen nu wel concluderen dat het een enorme puinhoop is in Den Haag en het faillissement is dichterbij dan ooit tevoren. Als er niet snel een investeerder de club redt kan het zomaar voorbij zijn met de iconische Hagenezen in het betaalde voetbal. Gaan we ADO Den Haag ooit nog zien in de Eredivisie, laat staan het betaalde voetbal? Terechte vraag en we maken ons dan ook meer dan zorgen..