Wanneer ben je een alcoholist?
Heb jij jezelf wel eens afgevraagd of je niet een wijntje te veel hebt gedronken? Misschien wordt je regelmatig met een kater wakker. Of misschien heb je gemerkt dat je je vrienden en familie begint te vermijden om je drinkgewoonten te verbergen. Goede vraag: wanneer ben je nou eigenlijk een alcoholist? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag en geven we je een helder beeld van alcoholisme, wat de symptomen zijn en wanneer je van een alcoholverslaving kunt spreken.
Wat is alcoholisme?
Alcoholisme, ook wel bekend als alcoholverslaving, is een serieuze zaak. Het is een chronische ziekte waarbij je niet kunt stoppen met het drinken van alcohol, zelfs als het je leven overhoop haalt. Het is niet iets wat je zomaar even kunt stoppen. Nee, het vereist vaak professionele hulp en een flinke portie doorzettingsvermogen.
Symptomen van een alcoholist
Hier zijn wat symptomen die je misschien herkent bij jezelf of een vriend(in) die net iets te vaak ‘nog één biertje’ zegt:
- Je drinkt meer of langer dan je van plan was. Die ene borrelavond werd toch weer een hele nacht doorhalen.
- Je hebt meerdere keren geprobeerd om te stoppen met drinken, maar het lukte niet. “Dit was echt de laatste keer… oké, misschien nog eentje dan.”
- Veel tijd gaat op aan het verkrijgen, drinken of herstellen van alcoholgebruik. Je kalender ziet eruit als een kroegentocht.
- Je hebt sterk de drang om te drinken, ook wel ‘craving’ genoemd.
- Je hebt problemen op je werk, school of thuis door je drinkgedrag. Al weer te laat op werk? Oeps.
- Je drinkt alcohol ondanks dat je weet dat het je problemen veroorzaakt of verergert. “Ach, die kater morgen, dat zien we dan wel weer.”
- Je hebt tolerantie opgebouwd, wat betekent dat je steeds meer moet drinken om hetzelfde effect te voelen. Twee wijntjes zijn nu gewoon een voorgerecht.
- Je ervaart ontwenningsverschijnselen als je stopt met drinken, zoals trillen, zweten, misselijkheid en angst. Klinkt als een slechte horrorfilm, maar dan echt.
Standaard drinker versus alcoholist
Ben je een standaard drinker of drink je echt te veel? Een standaard drinker consumeert alcohol op een manier die algemeen aanvaard is als veilig en zonder negatieve gevolgen. Toch kan zelfs dit al problematisch zijn als je merkt dat je regelmatig naar alcohol grijpt om bijvoorbeeld met stress om te gaan. De grens tussen sociaal drinken en problematisch drinken is dunner dan je denkt.
Te veel alcohol drinken
Wanneer je merkt dat je te vaak naar de fles grijpt, kan het tijd zijn om je drinkgedrag onder de loep te nemen. Te veel alcohol drinken heeft vaak negatieve invloed op je sociale leven, relaties en werkprestaties. Daarnaast kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartproblemen, een verhoogd risico op kanker en leverziekten. Serieus, je lever heeft je niets misdaan.
De oorzaken van alcoholverslaving
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een alcoholverslaving. Dit kunnen genetische factoren zijn, maar ook psychologische en sociale invloeden spelen een rol. Stress, trauma, depressie en angst kunnen allemaal bijdragen aan het ontwikkelen van een alcoholprobleem. Het is belangrijk om te begrijpen dat alcoholisme een complexe ziekte is die meer is dan alleen maar ’te veel drinken’. Het is geen eenvoudige optelsom van drankjes.
Hoe kom je van een alcoholverslaving af?
Herstellen van een alcoholverslaving is een lang proces dat vaak professionele hulp vereist. Dit kan in de vorm van therapie, ondersteuningsgroepen zoals de AA (Anonieme Alcoholisten), en soms medicatie. Het belangrijkste is dat je erkent dat je een probleem hebt en bereid bent om de nodige stappen te nemen om te herstellen. Ondersteuning van vrienden en familie is hierbij essentieel. Vergeet niet, zelfs de sterkste boom heeft wortels nodig.
Dus wanneer ben je een alcoholist?
Het is een terechte vraag om jezelf af te vragen wanneer je een alcoholist bent. Alcoholisme is een serieuze aandoening die meer inhoudt dan af en toe te veel drinken. Het gaat om een patroon van ongecontroleerd drinken dat je leven negatief beïnvloedt. Als je denkt dat je misschien een probleem hebt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Herstel is mogelijk, maar het begint met de erkenning dat je een probleem hebt en de bereidheid om hulp te zoeken.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact op met een professional of bezoek een ondersteuningsgroep bij jou in de buurt. Het is nooit te laat om stappen te zetten naar een gezonder en gelukkiger leven. Proost! Gezondheid!
Lees ook: Wat te doen bij een kater?