Wat is typisch Nederlands?
In ons eigenwijze kikkerlandje zijn er een hoop zaken die we als gewoontes kunnen bestempelen. Wellicht hebben we het zelf niet altijd door, maar voor heel veel mensen zullen de volgende zaken bekend in de oren klinken. Wat is typisch Nederlands? Goede vraag! Zet je schrap..
We zijn gierig
Laten we gelijk met een hard oordeel van start gaan: Nederlanders zijn gierig. Lange Frans en Baas B zongen het twee decennia geleden al: ‘een rondje geven is te duur’. En wat hebben ze gelijk. Het is niet voor niets dat we dol zijn op de app Tikkie. Wanneer je een glas melk uit het pak van je huisgenoot opdrinkt, zal je nog dezelfde dag een Tikkie ontvangen van zo’n €0,35. Zo zijn we nu eenmaal, het is typisch Nederlands. Het splitten van een rekening wordt niet geheel ten onrechte ‘going Dutch’ genoemd. Ach, laten we het er maar op houden dat we er op onze oude dag warmpjes bij zullen zitten..
Eten om 18:00 is typisch Nederlands
Alsof die twee Nederlandse rapgoden van weleer ons al vroeg in de smiezen hadden, zongen ze ook: ‘het land dat eet om 18:00 en ook nog eens op tijd komt’. We eten het liefst vroeg en hebben dan vaak een oer-Hollandse stamppot op het bord liggen. Ook de beslissing over wat de pot schaft wordt al vroeg genomen. We delen deze gewoonten met landen als Denemarken en Noorwegen. Waarom we dat doen? Zodat we in de avond nog tijd over hebben om actief te kunnen zijn. Deze gewoonte dateert al uit de jaren na de tweede wereldoorlog.
We weten alles beter
We zijn stront, maar dan ook echt stronteigenwijs. In Nederland weten we alles beter. Dat kan wijzen op een bovengemiddeld IQ onder de Nederlandse bevolking, maar de meest voor de hand liggende reden is pure zelfoverschatting en bemoeizucht. Dat uit zich bijvoorbeeld bij een eindtoernooi van het Nederlands elftal. Plots hebben we 17 miljoen bondscoaches die het allemaal beter weten dan de bondscoach zelf. Maar ook politieke leiders krijgen vaak kritiek op hun handelen. Ook daar schijnen we dan vreselijk veel verstand van te hebben. Heerlijk, zo veel alleskunners.
Praten over het weer
Typisch Nederlands is ook het uitvoerig praten over het weer. Of de mussen nu dood van het dak vallen of je staat tot je oksels in het water wanneer je de ondergelopen kelder inwandelt, klagen over het weer is een Nederlands trekje. Je mag het gerust een gezonde obsessie noemen. Nu hebben we in het gure Nederland vaak reden tot klagen wat betreft het weer, maar wisselen van gespreksonderwerp kan af en toe geen kwaad. Een Nepalese professor onderzocht dat, naast de sociale factor, onze Nederlandse geschiedenis en de intense strijd met water hier aan ten grondslag ligt. Wat was het koud vandaag voor de tijd van het jaar, trouwens.
Geen taboes
Veel negativiteit, maar we hebben gelukkig ook leuke eigenschappen. We kennen in Nederland bijvoorbeeld weinig taboes, op een paar uitzonderingen na. Op televisie, op de radio, maar ook in onze sociale kring praten we moeiteloos over seks, privékwesties, het geloof of ziektes. In de huidige tijd, waar het ‘cancelen’ een sport geworden lijkt te zijn, moet je vaker op je tellen passen. Sommige uitspraken kunnen bij een deel van de bevolking in het verkeerde keelgat schieten, waarna ze jou vol enthousiasme naar beneden proberen te halen. Af en toe ook volledig terecht, trouwens. We zijn en blijven lekker onszelf, typisch Nederlands.
Wat een onzinnig simplistisch gekneuter is dit hier. Ben er nu 1x geweest, nooit meer.
Hi George, bedankt voor je reactie! Ben jij zo’n typische Nederlander?