De viandel, een culinair raadsel verpakt in een krokant jasje. Het is het lelijke eendje van de Nederlandse snackbar, maar dan zonder de belofte dat het ooit verandert in een zwaan. Een viandel is eigenlijk een frikandel die een identiteitscrisis heeft doorgemaakt en besloot te gaan voor een iets chiquer uiterlijk door zichzelf te bedekken met een laag paneermeel. Ontdek hier: wat is een viandel?

De oorsprong van deze gefrituurde raadselachtigheid

Niemand weet precies waar de viandel vandaan komt of waarom het ooit nodig was om een frikandel te pimpen. Maar één ding is zeker: het is een snack die de kunst van vermomming goed beheerst. Aan de buitenkant ziet het eruit als iets dat misschien wel smakbol en verfijnd zou kunnen zijn. Spoiler alert: het is nog steeds gewoon een frikandel, maar dan in een strakker jasje.

Wat zit er in een viandel?

De ingrediënten van een viandel zijn een mysterie, net als de exacte recepten van cola of de werkelijke bedoelingen van je ex. We weten dat het een mengsel van kip, varkensvlees en geheimen bevat. Er wordt gezegd dat het door deze combinatie in staat is om elk moment van de dag consumenten aan te trekken; van hongerige stappers om 3 uur ’s nachts tot teleurgestelde zielen op zoek naar troostvoedsel na een dag hard werken.

Culinaire toepassingen

Een viandel eet je niet; je ervaart het. Het wordt traditioneel geserveerd met een royale hoeveelheid mayonaise, alsof het probeert zich te verstoppen onder een deken van vet en medelijden. Het is de perfecte snack voor wie zijn calorie-inname wil verhogen zonder de moeite te nemen om iets te proeven wat echt naar vlees smaakt.

Waarom we stiekem allemaal toch van viandellen houden

Ondanks zijn dubieuze reputatie, heeft de viandel een speciaal plekje in de harten (en magen) van vele Nederlanders. Het is comfort food dat geen valse beloften doet. Het belooft geen culinaire verplichting of een smaakexplosie. Nee, de viandel is een eerlijke snack. Het belooft slechts twee dingen: het zal vettig zijn en het zal je honger stillen.

Wat is een viandel? Een snack voor de dapperen

Dus, de volgende keer dat je in de snackbar of voor het diepvriesvak in de supermarkt staat en je avontuurlijk genoeg bent om een viandel te bestellen, denk dan aan ons. Je bent niet alleen een snacker, je bent een culinaire ontdekkingsreiziger op een queeste naar de waarheid achter een van de grootste mysteries van de Nederlandse snackcultuur.

Lees ook: wat is het beste drankje ter wereld?