De frikandel blijft hot. Bij de snackbar bestellen we een delletje speciaal zonder er verder bij na te denken wat we precies naar binnen stoppen. Wellicht moeten we dat wat vaker doen. Want wat zit er allemaal in een frikandel? Goede vraag! Tijd om voor eens en voor altijd een antwoord te krijgen.

Weet wat je eet

Je bent wat je eet, maar om iemand als een frikandel speciaal door het leven te laten gaan, is ook enigszins overdreven. Maar weten we ook wat we eten? In veel gevallen niet. We proppen van alles in onze holle kies, zonder ook maar een moment naar de ingrediënten en de voedingswaarden te kijken. Zo hebben we vaak niet door hoeveel suikers er in bepaalde producten zitten, hoeveel calorieën een Big Mac bevat, maar hebben we ook geen flauw benul over de ingrediënten van frikandellen. Kleine disclaimer: het eten van een frikandel zal wellicht nooit meer hetzelfde zijn.


Kippenvlees en varkensvlees

Er gaan de meest wilde verhalen rond. Zo zou er in frikandellen voornamelijk gebruik worden gemaakt van het zogeheten ‘slachtafval’. Bij het eten van deze oer-Hollandse snack kauwen we volgens de mythe op paardendarmen en eten we koeienogen met een vleugje varkensstaart. Maar niks van deze pure horror blijkt waar te zijn. Frikandellen bestaan voor een groot gedeelte uit kipseparatorvlees. Dat zijn kleine stukjes vlees dat nog op de botten zit zodra de filet, de vleugels en andere grote stukken vlees van de kip zijn verwijderd. Met dit ‘restvlees’ wordt er voor gezorgd dat het geslachte dier optimaal benut wordt. Verder bestaat deze langwerpige snack voor een groot deel uit varkensvlees. Een echte delicatesse is het niet, maar nog niets om je druk te maken.


Paardenvlees in je frikandel

Waar sommige mensen dan weer wat minder lekker op gaan, is het feit dat een gefrituurde frikandel paardenvlees kan bevatten. Overigens verwerkt niet iedere producent dit in zijn of haar frikandel. Toch maar even die ingrediënten doorspitten bij je volgende aankoop. Maar die horrorverhalen komen niet helemaal uit de lucht vallen. Vroeger, toen de voorschriften er nog anders uitzagen, werden er nog koeienuiers of kippenmagen in de snack verwerkt. Tegenwoordig zal je dit orgaanvlees niet meer in je frikandel tegenkomen. Als jij je überhaupt al druk maakte.


Smerige frikandel combinaties

Afijn, het valt dus allemaal wel mee. Maar, dat mag geen vrijbrief betekenen om deze heerlijke snack te misbruiken voor vreselijke combinaties. We sluiten af met de 5 meest smerige frikandel combinaties:

  • Een tosti frikandel
  • De pannenkoek frikandel speciaal
  • Een knetterdel, wat een frikadel met een discodip moet voorstellen. Bah.
  • Frikansushi. Jep, een frikandel ingewikkeld in een sushirol. Even normaal blijven doen hoor.
  • Een frikandel speciaal pizza

Een goede frikandel of een terechte frikadel, maar sla bovenstaande combinaties maar even over.