Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar een jaar geleden zaten we om deze tijd nog lekker met z’n allen in lockdown. Geen festivals, maar avond na avond alleen op de bank. Wat heeft dat met onze gewoontes na de lockdown gedaan? Zijn er dingen veranderd? Goede vragen!

Jongeren

Als er iets wezenlijk veranderd is door de lockdowns, is dat wel hoe we onze sociale contacten beleven. Hoewel we in deze digitale wereld bijna continu met elkaar verbonden zijn, is het percentage eenzaamheid onder tieners nog nooit zo groot geweest. Let wel, dat is nu. Na de lockdown dus. Volgens recent onderzoek van het RIVM voelt maar liefst 56% van de jongeren zich soms tot altijd eenzaam. De jongeren hebben het sowieso zwaar in deze periode. Nog steeds ervaart ruim één op de vijf jongeren stress van eventuele coronamaatregelen. Tel daarbij op dat ook ruim twintig procent van de jongeren stress ervaart door wat anderen van ze vinden en je kan je voorstellen dat het leven na de lockdown niet voor iedereen als een cadeautje voelt.


Ouderen

De situatie van de ouderen (65+) in vergelijking met de jongeren is bijna het tegenovergestelde. Ouderen die fysiek goed door de coronacrisis zijn gekomen, zitten er nu over het algemeen rustiger en gelukkiger bij dan de jongeren. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, hebben ouderen zich tijdens de hele coronacrisis minder druk gemaakt dan jongeren. In vergelijking met de lockdownperiode en nu is het gevoel van eenzaamheid verminderd en de mentale stabiliteit verbeterd. Dit is trouwens geen reden om niet gewoon regelmatig bij je opa en oma op bezoek te gaan. Dat vinden ze nog steeds leuk!


Gewoontes

Maar even weg van alle ongezelligheid. We hebben ook goede dingen overgehouden aan de 1,5 meter maatschappij. De taboe op mentale gesteldheid is definitief weg. Het is nu geaccepteerd om sociale verplichtingen af te zeggen en gewoon even ‘me-time’ te pakken. Waar we vroeger geplaagd werden door FOMO kennen we tegenwoordig JOMO. Joy of missing out. En als we dan wel een activiteit ondernemen, is dat vaak gewoon iets rustigs, zoals een ommetje maken. Maar liefst 66% van de Nederlanders wandelt nu meer dan vóór corona. Daarnaast is de ‘boks’ eindelijk gemeengoed en zijn we van die verschrikkelijke drie zoenen af. Thuiswerken is ook eindelijk ingeburgerd en here to stay. Dat betekent helaas niet dat we nu minder in de file staan, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk! Nog een aantal dingen die jou opgevallen zijn aan het leven na de lockdown? Laat het weten in de reacties!