Wandelen is de afgelopen twee jaar een enorme hype geworden. Het was dan ook lange tijd het enige dat mocht zonder de wet te overtreden. In Amsterdam is men massaal aan de ‘lawa’ geslagen in het Vondelpark. Waarom is wandelen zo gezond? Goede vraag! De 5 beste redenen vind je hier.

Afvallen door te wandelen

We zijn er met z’n allen niet dunner op geworden over de laatste jaren. Slecht eten en minder sporten is natuurlijk een kwalijke zaak voor de gezondheid. Ben jij niet het type dat tussen de bommen testosteron wil gaan staan in de sportschool? Dan is een stevige wandeling een uitstekend alternatief. Tijdens een wandeling van een uur verbrand je al snel zo’n 250 kilocalorieën, afhankelijk van het tempo en je lichaamsgewicht. Loop je iedere dag een half uurtje, dan gaat dit op termijn een positief effect hebben op de overtollige kilo’s.

Goed voor de spieren

We zijn niet alleen minder gaan sporten, maar we zitten ook nog eens hele dagen achter ons bureau. Bijna de helft van werkend Nederland tuurt minstens 6 uur per dag naar een beeldscherm. Zittend wel te verstaan. Thuis werken of op kantoor, een hele dag vertoeven op een bureaustoel is niet bevorderlijk voor je spieren. Wandelen zorgt voor soepelere spieren en dus een minder stijve onderrug. Ga eens lopend naar je werk, of eet je boterham tussen de middag op tijdens een korte wandeling.

Stress en depressies

Bijna 10 procent van de jongvolwasssen (18 tot 34 jaar) heeft een verhoogd risico op een depressie of een angststoornis, zo meldt de GGD. Eenzaamheid en sombere gevoelens tijdens de coronaperiode heeft hier een versterkend effect op gehad. Wandelen is een manier om dit tegen te gaan. Tijdens een wandeling maak je namelijk serotonine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. De combinatie natuur en beweging zorgen ervoor dat bijvoorbeeld angststoornissen met bijna de helft afnemen. Wandelschoenen aan en hiken maar!

Sociale wandeling

Het klinkt wellicht wat suf, zo’n wandeling. Maar een wandeling hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Vraag je beste vriendin mee naar buiten om de meest verse roddels door te nemen, of vraag een goede vriend om te praten over de dagelijkse perikelen op het werk. Zo ben je niet alleen lekker in beweging, maar praat je ook eventuele problemen van je af. Wees sociaal en nodig bekenden, vrienden of familie uit om een rondje mee te lopen. Zo dient wandelen ook een sociaal aspect in je leven.

Gratis wandelen

Veel mensen willen wel sporten, maar zijn niet bereid om ruim €30 in de maand over te maken naar de plaatselijke sportschool. Klinkt logisch. Het mooie van wandelen, is dat je vrijwel overal in Nederland gratis toegang hebt tot de mooiste natuurgebieden. Je hebt niet de beschikking over dumbells en een roeiapparaat, maar je dagelijkse portie beweging hoeft geen geld te kosten. Trek de deur achter je dicht en ontdek de mooiste routes in je eigen stad of dorp. Het is goed voor de spieren, je gaat strakker in het velletje zitten en het is nog gratis ook. Wandelen is hot!