Word je minder sociaal van thuiswerken?
Een praatje bij het koffiezetapparaat. Even snel bij een collega langslopen. Vertellen hoe je weekend is geweest terwijl je samen in de lift staat. Allemaal zaken die steeds minder voorkomen door het vele thuiswerken. Voor de één een vloek, voor de ander een zegen.
Door het thuiswerken verlies je geen tijd meer in de file, maar je levert daar wel een hoop kleine contactmomentjes voor in. Is dat goed of slecht voor je? Oftewel, word je asociaal van thuiswerken? Goede vraag!
Lekker kletsen
Uit onderzoek is gebleken dat er per dag zo’n twee uur verloren gaat aan onzin op de werkvloer. Koffieleuten, social media checken én ouwehoeren met collega’s dus. Dat betekent dat je een kwart van je tijd niet aan het werk bent, maar dus wel heel sociaal bezig bent. Je bespreekt de wedstrijd van afgelopen weekend, de nieuwe collega op de derde verdieping of de zoveelste BN’er die zijn handen niet kon thuishouden. Allemaal vrij interessante zaken die ongemerkt een band smeden tussen jou en je collega’s. Veel van je collega’s zie je vaker dan je vrienden. Het sociale element van werk wordt vaak onderschat, maar is zeer belangrijk voor ieders welzijn.
Chatten is niet alles
Thuiswerken betekent niet dat je je collega’s niet meer spreekt. Veel bedrijven hebben ’s ochtends een verplichte daily. Iedereen is dan tegelijkertijd in de Zoom meeting om te vertellen wat ze die dag gaan doen. Leuk, maar toch minder spontaan dan elkaar in de gang van het kantoor tegenkomen. Gelukkig hebben we de chat tools nog. Via Slack, Google Chat of Microsoft Teams kan je alsnog lekker chatten met elkaar. Maar net zoals chatten via Tinder is dat toch anders dan elkaar in het echt tegenkomen. Je kan elkaar negeren (je negeert niet, je had gewoon de hele dag meetings) als je daar zin in hebt of net even wat langer over een tactisch antwoord nadenken. Kan soms fijn zijn, maar je wordt er niet per se socialer van.
We zijn sociale wezens
Hoe je het ook wendt of keert, mensen hebben sociaal contact nodig. Eenzaamheid is zelfs schadelijker dan roken en obesitas! Nu is het niet zo dat je langzaam aan het afsterven bent op je thuiswerkplek, maar veel op jezelf aangewezen zijn is niet goed voor je. Het is niet voor niks dat het aantal burn-outs flink is toegenomen sinds we meer thuiswerken. Maar om te zeggen dat we minder sociaal worden van thuiswerken? Nee, dat zeker niet. We zien juist massaal in dat sociale contacten heel belangrijk zijn. Zo erg zelfs dat veel mensen blij zijn dat ze hybride werken en twee á drie dagen in de week tegen echte mensen in plaats van een scherm kunnen praten.