Van 9 tot 5 ben je aan het werk. Punt. En als de baas het zegt, blijf je langer! Nog een punt. In Nederland is 40 uur per week werken de norm. Althans, dat is voor een hele lange tijd zo geweest. Is 40 uur werken achterhaald? Goede vraag!

Hoeveel uur werken Nederlanders

‘Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit’. Het bedrijf dat deze voorwaarde nog in zijn of haar vacaturetekst heeft staan, mag wat een groot deel van Nederland betreft direct failliet. Men vraagt flexibiliteit en 100% inzet, maar het liefst een beetje meer. Is dat nog wel van deze tijd? Wij Nederlanders werken volgens het CBS gemiddeld zo’n 28 tot 35 uur. Gloeiende nog aan toe: hoe laat gaat iedereen dan wel niet naar huis?! Die 40-urige werkweek halen we dus niet meer en dit betreft zowel het mannelijk als het vrouwelijk geslacht. Toch vinden we het met z’n allen raar dat we niet aan personeel komen. Op basis van het aantal uur lijkt die 9-tot-5-mentaliteit niet meer van deze tijd te zijn. Om 15:00 naar huis en om 16:00 zit je thuis op de bank aan de cup-a-soup. Lekker hoor.


Werken om te leven

Toch is het voor veel mensen allemaal niet zo eenvoudig om bepaalde zaken te eisen bij een werkgever. Het liefst worden we allemaal slapend rijk, maar dat zijn er maar een paar gegeven. Er moet brood op de plank komen. Voor bijvoorbeeld gezinnen met meerdere kinderen en een (onder)modaal inkomen is het letterlijk ‘werken om te leven’ geworden. Het zal misschien niet je hobby zijn, maar als de hypotheek, de gasrekening en de boodschappen afgerekend moeten worden, is het wel erg prettig als er voldoende saldo op je pinpas staat. 40 uur werken is in dat geval bittere noodzaak. En wellicht nog wel meer dan dat.


Leven om te werken

Desondanks zijn er ook veel mensen die zich afvragen of ze in de relatief korte tijd op deze aardkloot wel een groot gedeelte van de tijd achter hun bureau willen zitten. Lekker op Bali het laptopje openslaan wanneer jij dat wil. Geld verdienen op het moment dat jij dat nodig acht. En je enige zorg is dat je cocktail niet over je peperdure MacBook Air valt. Of is dat niet helemaal hoe een workation werkt? Afijn, de strekking van deze gedachtegang is in ieder geval dat er meer is dan je baan. Voor sommige arbeiders is (meer dan) 40 uur werken geen enkel probleem, omdat ze doen wat ze leuk vinden. Een ander houdt liever tijd over om andere hobby’s uit te oefenen. Artikeltjes van Terechte Vraag teruglezen bijvoorbeeld. Neem ze dat eens kwalijk.


Fabels van 40 uur werken

Maar, je productiviteit ligt toch het hoogst tijdens een 40-urige werkweek? Lariekoek. Wij zijn helemaal niet capabel genoeg om ons zo lang achter elkaar te kunnen focussen. Bovendien: af en toe een rustmomentje kan op de langere termijn een burn-out voorkomen. De mensheid is geneigd om zijn of haar geluk te vinden in de liefde of in het werk, maar in sommige gevallen werkt dit averechts. Of die 40-urige werkweek achterhaald is? Terechte vraag! De cijfers zeggen in ieder geval van wel en ook de wetenschap geeft aan dat 40 uur werken niet de meest optimale indeling van je werkweek is. Maar, als jouw gelukshormoon aangewakkerd wordt van veel en lang werken, dan houdt niemand je tegen. En ook de mensen die hun centjes hard nodig hebben, begrijpen we. Als we in ieder geval maar de uitspraak ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ verbannen. Want daar krijgen we jeuk van.