Ben jij een echte voetbalfetisjist? Dan is de transferzomer voor jou een waar walhalla. Er wordt met geld gesmeten door de grootste voetbalclubs, wat directe gevolgen heeft voor de rest van de voetbalwereld. Heerst het domino-effect tijdens de transferperiode? Goede vraag!

Jaarlijkse transferzomer

Voor iedere technisch directeur van een betaald voetbalclub is het twee keer per jaar een drukte van jewelste. Tijdens de winter, maar vooral gedurende de transferzomer moet er een sterrenteam worden gesmeed om het volgende seizoen mee te kunnen doen om het eremetaal. Tijdens een transferperiode is het vaak keuzes maken tussen snel geld verdienen of een representatief elftal op kunnen stellen aan het begin van het seizoen. Waar de transferperiode in veel Europese landen namelijk loopt tot en met 31 augustus, zijn de competities vaak al weer weken onderweg. Chaos, crisis in de zaal.


Uitgaven Nederlandse clubs

De Nederlandse clubs kunnen bij lange na niet mee met het knotsgekke transfergeweld van bijvoorbeeld de Engelse voetbalclubs. Toch beginnen we langzaam met noemenswaardige bedragen te smijten en dat is niet in de laatste plaats te danken aan de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa van afgelopen seizoen. Het is pas halverwege augustus, maar Ajax gaf al ruim 90 miljoen euro uit aan een nieuwe aanwas van talent. Ook Feyenoord brak dit seizoen het inkomende transferrecord door Quinten Timber voor 8,5 miljoen euro binnen te hengelen. Zijn de verhoudingen binnen Europa langzaam aan het kantelen in het voordeel van Nederland?


De rijken bepalen in transferperiode

Dat laatste valt reuze mee. Het is een feit dat de Nederlandse clubs momenteel meer te besteden hebben dankzij goed beleid en uitstekende prestaties in Europa, maar het contrast is nog altijd groot. Nottingham Forrest, dit jaar promovendus (!) in de Premier League, gaf al meer geld uit dan Ajax (de kampioen van Nederland). Competities als de Premier League bepalen dan ook in grote mate hoe de transferperiode verloopt. Zodra een mega-transfer plaatsvindt, start het domino-effect. Overal waar spelers verkocht worden, worden er vervangers gehaald. Normaliter vertrekken spelers van relatief kleinere clubs naar een grotere club, waardoor een transfer van Lewandowski er na een aantal ‘vervolgtransfers’ voor kan zorgen dat Jizz Hornkamp naar een andere competitie vertrekt. De dollartekens verschijnen al in de ogen van de zaakwaarnemers.


Wisseling van de wacht?

Niet alleen in het dagelijks leven, maar dus ook in de voetbalwereld heerst de meest gevulde portemonnee. Het grote geld regeert. Het ziet er dan ook niet naar uit dat dit op korte termijn zal gaan veranderen. Een promovendus in de Premier League kan namelijk ruim 100 miljoen extra begroten dan het seizoen daarvoor. Ter vergelijking: de begroting van promovendus Excelsior in Nederland is slechts 7,5 miljoen euro. Gaan we dit ooit rechtbreien? Terechte vraag! Het is hoogstwaarschijnlijk dweilen met de kraan open, want tegen het commerciële geweld uit de topcompetities valt niet op te boksen. Laten we ons dan maar focussen op een Europese coëfficientenpolonaise, net als vorig seizoen.