Het keepersprobleem bij Ajax neemt groteske vormen aan. Stekelenburg is de rest van het seizoen uit de roulatie en maakt zich op voor het einde van zijn carrière. Remko Pasveer bewijst voorlopig nog niet over het gewenste niveau te beschikken.

En de dit seizoen aangetrokken Jay Gorter weet zich met wedstrijden op de maandagavond op De Toekomst nog niet dusdanig te onderscheiden dat hij de onomstreden eerst keus zou kunnen worden. Dat roept dan logischerwijs de volgende vraag op: moet Ajax André Onana weer opstellen? Terechte vraag! Er zijn een aantal plussen en minnen te benoemen. Terechte Vraag neemt ze met je door!

Niet opstellen

André Onana heeft het verbruid bij Ajax. Slikt doodleuk verkeerde pilletjes. Verlengt zijn contract niet. Is afgelopen zomer niet vertrokken voor een mooie transfersom. Onderhandelt in het geniep met Internazionale (bron: Fabrizio Romano). Allemaal zaken waaruit blijkt dat onze kameraad uit Kameroen schijt heeft aan de club uit de hoofdstad. De club waar hij groot is geworden na zijn vertrek bij Barcelona. Waar hij van kind van zijn ouders tot godenzoon is getransformeerd. Waar hij in zijn eerste optredens ongestraft blunders mocht maken. Momenteel behoort hij tot één van de beste keepers ter wereld. Als je alles wat hierboven staat op een rijtje zet is er eigenlijk maar een logische conclusie: strik eromheen en aftellen tot volgende zomer. Doei! En tot nooit meer. Dat je maar de rest van je carrière met gladde handschoenen mag keepen!

Wel opstellen

Alle gekheid op een stokje. Onana is natuurlijk wel verreweg de beste keeper die Ajax in huis heeft. De andere drie keepers zijn zelfs in hun prime nooit in de buurt van het niveau gekomen dat deze Kameroense krachtpatser heeft gehaald. Sterker nog: als Onana vanaf nu besluit met een hand achter zijn rug te gaan keepen, is hij nog steeds beter dan Pasveer. En ach, dat Ajax geen geld meer voor hem vangt, dat hoort er nu eenmaal bij in de voetbalwereld. Elke voetballer speelt uiteindelijk voor zichzelf. Geef hem eens ongelijk. Voor de andere keepers in de selectie vangt Ajax ook geen geld meer. En als ze een potje willen breken in de Champions League dit seizoen, doen ze er verstandig aan een keeper van wereldklasse op te stellen. Het belang van Ajax en Onana is hetzelfde. Ajax wil door om extra miljoenen binnen te slepen en voor elke bal die de Afrikaanse atleet uit de kruising rammelt, vraagt hij volgend jaar aan Inter Milaan een miljoentje extra. Opstellen dus!

Conclusie

Het is een feit dat Onana en Ajax chiquer met elkaar om hadden kunnen gaan. Maar iemand in de voetbalwereld van opportunisme verwijten getuigt van weinig realiteitszin. Uiteindelijk is het voor beide partijen het gunstigst om hem gewoon onder de lat te positioneren. Ze hebben er namelijk beide belang bij om tegen ploegen van wereldformaat te spelen. En de supporters? Ach, ze staan er in de hoofdstad om bekend dat ze toch wel juichen voor de ploeg die wedstrijden voor ze wint. Zowel in de Johan Cruijf Arena als thuis op de bank voor teletekst. Gaat Overmars het toestaan dat Ten Hag zijn oogappel gaat opstellen? Goede vraag! Het antwoord weten we begin november.