Ondanks dat in de huidige jaargang Nederlandse ploegen als nooit tevoren presteren in Europa, ontbreekt stiekem bij elke voetballiefhebber toch dat échte geloof dat we (ja, we) ooit nog eens de Champions League gaan winnen. Maar hoe onmogelijk is die missie? Goede Vraag!

Moeilijke opgave

Laten we eerlijk zijn. Het is sowieso verschrikkelijk moeilijk om de Champions League te winnen. Van alle Europese topploegen zijn er minimaal twaalf die elk jaar als doelstelling hebben om de cup met de grote te winnen. Welke twaalf? Goede vraag, komen ze: Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, PSG, Bayern München, Borussia Dortmund, Juventus en Internazionale. Aan het einde van het seizoen is er slechts één club die daar ook daadwerkelijk in slaagt. Als het voor topploegen al zo moeilijk is, dan lijkt het voor Nederlandse clubs al helemaal onmogelijk. Toch?

Hoop uit de statistieken

Maar niet getreurd, er is hoop. Statistisch gezien. Kijk, er zijn in totaal sowieso maar 22 ploegen die de Champions League of Europa Cup I hebben gewonnen. En drie van die ploegen zijn toch echt Nederlandse clubs. Ajax, PSV en Feyenoord hebben er allemaal één of meerdere op hun naam staan. Grapje natuurlijk, alleen Ajax heeft er meerdere (4). En het is korter geleden dat Ajax de Champions League won dan bijvoorbeeld Manchester City of PSG dat hebben gedaan. Dat ligt ook wel deels aan het feit dat zij hem nog nooit wonnen. Ondanks alle oliedollars. Zoals Cruijf ooit zei: “ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken”.

Met geld is alles te koop

Zoals hierboven aangegeven moeten we het in dit verhaal ook over geld hebben. Over het algemeen betekent meer geld, betere spelers. Als je van de Eredivisie een ranglijst maakt op basis van salariskosten, is dat meestal een betere voorspeller van de eindrangschikking dan afgaan op een voetbaltechnische voorspelling. Wil je de top zes van de eredivisie alvast weten? Hier, alsjeblieft.

  1. Ajax (94,7 miljoen)
  2. PSV (47,2 miljoen)
  3. Feyenoord (37,3 miljoen)
  4. AZ (21,7 miljoen)
  5. FC Utrecht (17 miljoen)
  6. Vitesse (13,5 miljoen)

Wat voor de Eredivisie geldt, geldt ook voor de Champions League. Zou je denken. Waarom hebben PSG en Manchester City dan nog steeds geen cup met de grote oren in de prijzenkast staan? Omdat salaris een goede indicator is over een heel seizoen, maar niet in een toernooi waar in een knock-out systeem wordt gespeeld. Daarom winnen random middenmoters ook nog wel eens de nationale beker bijvoorbeeld.

Dus we gaan hem winnen?

Oké, even alles op een rijtje. Het is verschrikkelijk moeilijk om de Champions League te winnen, maar dat geldt voor iedereen. Mag geen excuus zijn. De historische prestaties spreken in het voordeel van Nederlandse clubs en blijkbaar is met geld niet alles te koop. Zou het dan gewoon kunnen? Als alles een keertje mee zit? Als Lucas Moura niet per ongeluk een hattrick maakt en je een dijk van een finale speelt? Als, als, als. Zou kunnen, ware het niet dat de opzet van de Champions League gaat veranderen. Lang verhaal kort. Vanaf 2024 wordt er een grote poule van 36 teams gemaakt waar teams tien wedstrijden spelen (vier meer dan nu in de poulefase). De beste acht ploegen (lees: rijkste ploegen) plaatsen zich direct voor de achtste finales. Nummers 9 t/m 24 mogen strijden voor de overgebleven plekken. Op deze manier zijn de sterke (rijke) ploegen redelijk verzekerd van een plek in de knock-out fase, terwijl het voor de rest steeds moeilijker wordt. Een pijnlijke conclusie om te trekken, maar we gaan de Champions League helaas nooit meer naar Nederland halen…of toch? Laat het weten in de reacties!