Er zijn heel veel zaken typisch Nederlands. Regenachtig weer, eigenwijs volk, we lopen op klompen en we vieren Sinterklaas in december. Maar ook op het gebied van voedsel hebben wij typisch Nederlands eten. Wat zijn typische Nederlandse gerechten? Goede vraag!

Typisch Nederlandse lekkernijen

Voordat we aan de stamppotten beginnen, laten we eerst de typisch Nederlandse lekkernijen de revue passeren. Wij Nederlanders zijn namelijk echte zoetekauwen. Heb jij tijdens je schoolperiode 6 maanden lang stage gelopen in Spanje? Grote kans dat je vader of moeder destijds een oer-Hollands overlevingspakket heeft opgestuurd. Wat zat daar zeker in? Stroopwafels, een pak Venz Hagelslag, drop, kaas en een zakje met pepermuntjes. Stel je voor dat je 6 maanden moest overleven op overheerlijke Spaanse tapas.. Nederlanders zijn gehecht aan thuis en alles wat daar bij komt kijken. De typische Nederlandse lekkernijen zijn daar zeker onderdeel van.

Hollandse stamppotten

Zijn wij Nederlanders een beetje van de stamppotten? Dacht het wel! Een peiling van Quest heeft dat in 2021 bevestigd. De stamppot boerenkool is namelijk verkozen tot het nationale gerecht van Nederland. Daarmee liet het andere toppers, zoals snert en een kapsalon, achter zich. Maar, zoals bekend hebben we meerdere Hollandse stamppotten. We zetten naast de stamppot boerenkool de lekkerste op een rijtje.

  • Andijviestamppot met spekjes
  • Smeuïge hutspot
  • Zuurkool met rookworst
  • Bloemkoolstamppot met kaas

Typische Nederlandse gerechten

Naast de oer-Hollandse lekkernijen en de Hollandse stamppot, hebben we nog meer typische Nederlandse gerechten. In dit lijstje mag de frikadel speciaal natuurlijk niet ontbreken. Sterker nog, zelfs aan de Spaanse Costa hebben ze Friet van Piet, om de Nederlandse vakantiegangers te voederen met een frikadel speciaal. Wat een raar volk zijn we toch. Daarnaast eten we graag pannenkoeken met stroop en poedersuiker of het welbekende AGV (aardappels, groenten en vlees). En laten we vooral de poffertjes niet vergeten.

Typisch Nederlands

Naast de Nederlandse kleur oranje en onze nationale feestdagen, hebben we dus ook onze typische Nederlandse gerechten. Koken voor je partner is altijd een goed idee, maar wanneer je één van bovenstaande gerechten op tafel zet, weet je zeker dat hij of zij een topavond heeft. Vergeet tijdens het eten van je boerenkool stamppot vooral niet over het tegenvallende weer te praten, want ook daar staan we om bekend.