Met een fatsoenlijke kater is er vrijwel niks lekkerder dan een grote burger, inclusief Franse frietjes en een milkshake banaan bij de McDonalds. Het is dan ook heel normaal dat je die vrije keuze hebt. Of mag de gemeente bepalen wat jij wel of niet eet? Goede vraag!

Gemeente verbiedt vette hap

Het is bijna niet voor te stellen, maar in de strijd tegen overgewicht willen verschillende gemeenten fastfoodketens gaan mijden. De ‘snackbardichtheid‘ is groot in de Randstad en omgeving, dus ook vrij logisch dat een vrij fors gedeelte van de samenleving een pondje teveel heeft hangen boven de riem. Nu is het politiek gezien nog een vrij ingewikkelde kwestie, maar dat jij straks niet meer bepaalt of je een geglaceerde karamel zeezout donut of een frikandel speciaal naar binnen gooit, klinkt toch vrij bijzonder in de oren.

Verantwoord voedsel wordt gepromoot

Het is niets nieuws, dat de gezondheid van de samenleving ter discussie staat. In 2020 had 50% van de Nederlanders boven de 18 jaar overgewicht en dat zijn vrij confronterende cijfers. Verantwoord voedsel is dan ook een steeds groter wordende trend. Voornamelijk onder de influencende Amsterdammers onder ons, maar afijn. Het is een feit dat de Schijf van Vijf weleens vergeten wordt, dus wat ons betreft doen ze ons ergens ook een plezier. Voor je het weet lopen we er allemaal bij als Engelsen op zonvakantie op Mallorca.

Wat mogen we nog wel eten van de gemeente?

Ik hoor je nu denken: ‘wat mag ik in Godsnaam nog wel naar binnen schuiven bij mij in de stad?’ Logisch gevolg. We sommen het overzichtelijk even voor je op:

  • Natuurlijke granola, afgetopt met blauwe bessen
  • Gembershots ter vervanging van de Sambuca
  • Groene smoothie met spinazie, komkommer en kool
  • Açai bowl waarop de schijfjes banaan voor mensen met OCD uiterst nauwkeurig geserveerd zijn

Is dit de toekomst?

Wellicht overdrijven we lichtelijk, maar een toekomst waarin het nuttigen van vet voedsel waarvan de aderen dichtslippen minder eenvoudig wordt gemaakt, lijkt realistisch. Bovendien heeft die gedwongen isolatie tijdens corona niet bepaald voor een gezondere leefstijl gezorgd. Maar mag de gemeente die controle hebben, of bepaalt het individu? Terechte vraag! Enerzijds zijn we de baas over het eigen lijf, maar anderzijds laten de cijfers zien dat we die verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. De toekomst gaat het uitwijzen.