Je zit tegenover een potentiële partner. Je kijkt elkaar diep in de ogen aan, giechelt wat ongemakkelijk. Het is een eerste date. Je twijfelt wat je moet zeggen om een goede eerste indruk achter te laten. Voor je het weet sputteren er random feitjes uit je mond.

Dat het vogelbekdier bijvoorbeeld het enige zoogdier is dat een snavel heeft. Maar werkt het bevorderlijk om je gesprekspartner bij de allereerste ontmoeting te bombarderen met weetjes waar je letterlijk niks mee kan? Terechte vraag! 

Wist je dat? 

De zon gaat onder, je klemt je alcoholische drankje nog wat steviger vast (zonder alcohol had je dit weekend überhaupt niet overleefd) en je probeert de ongemakkelijke stiltes te vermijden als een scheidsrechter die vakkundig over een balletje heen stapt. Dat het niet zo soepel gaat, had je al snel door toen je een zin begon met wist je dat… 

De drie woorden zijn er al uit voor je er erg in hebt. Je brein is één grote vijver van weetjes geworden en het lukt je maar niet om op een ander onderwerp te komen waar je date wél mee uit de voeten kan. 


Je zegt dingen als: 

  • Wist je dat er een kwal bestaat die zichzelf kan verjongen waardoor hij eindeloos kan leven? 
  • Wist je dat er een zoogdier is die kan vliegen? 
  • Wist je dat ik vroeger een pissenbedden-fokkerij had? 
  • Wist je dat ik vroeger deed alsof ik Kathleen was van K3 en in een videoclip zat? 
  • Wist je dat slakken zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen hebben? 

Juist. Aantrekkelijk is het niet. Maar het blijft niet alleen bij random dierenfeitjes, want je deelt ook meer persoonlijke weetjes die ‘normale’ mensen bij een date liever achterwege zouden laten. Dat je uit je broek bent gescheurd wanneer je een spagaat deed in de club. We noemen maar wat…

Na de date twijfel je of je niet te veel hebt kwijt gegeven over jezelf. Je twijfelt of het verstandig was om al deze feitjes te delen met iemand die je niet kent. Logisch, want je had het ook niet moeten doen. Zo vier je Valentijnsdag de rest van je leven alleen. Ons devies: probeer de woorden wist je dat niet uit te spreken op een eerste date. Al is het maar uit zelfbescherming. 


Maar ja, wat zeg je dan wél op een eerste date? Goede vraag! Daar komen we snel bij je op terug.