Waarom lappen voor een vlucht, leuk appartement en alle andere fratsen als je vanuit dat zonnige oord alsnog aan het werk gaat? Met andere woorden: waarom gaan we massaal op workation? Goede vraag!

Omdat het kan

Eigenlijk is het antwoord op de brandende workation-vraag heel simpel: omdat het kan. Toch weet ik dat je met alleen dit antwoord vanavond alsnog niet kunt slapen en dus zocht ik het voor je uit. Nee, dat is niet waar. Ik ging op workation en werd daarna gevraagd om daar eens over te pennen. Dus, bij deze. Om antwoord te geven op de vraag waarom we massaal op workation gaan, schets ik drie scenario’s:

  1. Je werkt in loondienst en hebt de afgelopen twee jaar gemerkt dat thuiswerken prima mogelijk is. Waarom dan niet vanuit de zon of een andere mooie locatie?
  2. Je bent zelfstandig ondernemer en wordt uitgedaagd door de hele “Kijk mij eens lekker werken waar en wanneer ik wil”-vibe. Dat wil je ook.
  3. Je bent zelfstandig ondernemer en bent dagelijks aan het werk ín je bedrijf, maar te weinig áán je bedrijf.

Met remote werken of werken vanuit het buitenland terwijl je in loondienst werkt, heb ik geen ervaring. Als je vanuit huis net zo prima kunt werken als op kantoor en je werkgever relaxed is in zulke dingen, zou ik zeggen: waarom niet? Boek een ticket naar de zon, klap je laptop open en kijk vanaf dáár eens tot half 6 schrijnend naar de klok tot het geoorloofd is om af te sluiten. Begin lekker vroeg en ga daarna de zon in of laat je leiden door het ritme van het land. Siësta’s zijn alleen maar goed voor je productiviteit!

Over de andere twee scenario’s kan ik als freelance copywriter wel meepraten. Dus, komt ‘ie: waarom gaan we massaal op workation en waarom ben ik enthousiast?


Side note! Georganiseerde workation of zelf op pad?

De populariteit van workations blijft bij reisbureaus en andere slimme ondernemers trouwens ook niet onopgemerkt. Naast het gewone reisaanbod is ‘Workation’ tegenwoordig een heuse categorie en ook andere ondernemers draaien mooie tripjes in elkaar. Toen ik eenmaal m’n zinnen had gezet op een weekje werken vanuit het buitenland, had ik dus de keuze: een georganiseerde workation of gewoon lekker zelf op pad. Ik had er geen behoefte aan om een slaapkamer te delen met like-minded people en ik werd ook niet waanzinnig enthousiast van m’n werkdag starten met een zonnegroet, been in m’n nek of als neerwaartse hond. De vollemaanwandeling sprak me dan weer wel aan, maar het bleek geen keuzemenu.

Ik boekte op eigen houtje een ticket naar de zon en maakte mijn eigen plan: hoe vul ik het ‘work’ gedeelte in en hoe de ‘ation’?


Voor zelfstandig ondernemers: in of aan je bedrijf werken

In of aan je bedrijf werken. In de wereld van het ondernemerschap is dit dus echt een ding. Aan het begin kreeg ik er jeuk van, maar nu betrap mezelf erop dat ik het ook gebruik. En hé, dat is oké. Het verschil zit hem in werk doen voor klanten of werk op de achtergrond: bedrijfsprocessen verbeteren, marketing, sales, nieuwe ideeën uitwerken, etc. Aan je bedrijf werken, dus. Die eerste optie pak ik regelmatig mee. Met schoonfamilie in het buitenland vliegen we nogal eens op en neer naar de zon en als ik me even geen volledige vakantie kan permitteren, werk ik remotely. Vanuit het buitenland. Dan heb ik blijkbaar geen vakantie, maar een workation. Gaaf. Hier is het antwoord dus echt “omdat het kan”.

Tijdens mijn laatste workation koos ik voor die tweede optie: een week claimen om aan mijn bedrijf te werken. Geen klanten, afspraken of telefoontjes, maar volle focus op wat goed gaat en wat beter kan, wat ik leuk vind en wat ik vooral voor de centen doe én waar ik naartoe wil. Wie is m’n klant, waar lopen ze tegenaan en wat zou ik aanbieden als ik me niet laat beperken door wat nu kan en weet? In dit geval koos ik voor een workation om mijn eigen ‘schrijvershuisje’ te creëren. Dat was een succes, kan ik je vertellen.


3 basisregels voor een geslaagde workation

Mijn keuze viel op Lanzarote: daar scheen de zon, kon ik m’n Spaans bijspijkeren en hoorde ik goede verhalen over. Speciaal voor die week gaf ik mezelf 3 regels mee:

  • Géén contact met klanten en geen werk voor klanten
  • Werkdagen zijn maximaal vier uur per dag
  • Iedere dag alcohol maakt je nog geen alcoholist

Alle gekheid op een stokje, maar wel de kern van mijn workation. De zwakte van veel ondernemers: direct ‘aan’ gaan als een klant mailt of belt. Toch nog even gauw die vraag oppakken, dat telefoontje beantwoorden of die klus afronden. Gelukkig ben ik daar tijdens mijn eerste workation ingetrapt en liet ik me dat geen tweede keer gebeuren. Wat regel 2 betreft, is het eiland veel te mooi om volledige werkdagen te maken en met regel 3 wilde ik mezelf juist meegeven dat ik genoeg moest genieten. De ‘ation’ in workation niet vergeten. En je weet wat ze zeggen: de beste ideeën ontstaan met een mojito in je hand.


Resumé: waarom ik snap dat we massaal op workation gaan

Ik zal je mijn reisdagboek besparen, maar eenmaal terug in Nederland snap ik waarom we massaal op workation gaan. Los van een verbrand voorhoofd, heeft het me waanzinnig veel moois gebracht. Waar ik thuis goed scherp had waar ik op Lanzarote mee aan de slag wilde, ging m’n to do list de derde dag al overboord. Waarom? Omdat m’n mooie nieuwe plannen duidelijk thuis in de hectiek van de dag waren gemaakt. Veilig binnen gebaande paden. Rekening houdend met wat past in m’n planning, ervaring en comfort zone. Eenmaal op dat zonovergoten eiland was ik weg uit die strakke planning en had ik even niets te maken met de orde van de dag. Om maar even in de ondernemerstermen te blijven: ik creëerde mijn eigen bubbel om áán mijn bedrijf te werken.

Want ook als je daar thuis een woensdagmiddag voor blokt, is het toch echt een keer half 6, moet die ene klant nog even teruggebeld worden, begint om half 7 je sportlesje en moet er eigenlijk nog even een snelle maaltijd op tafel komen voordat je ’s avonds neerploft voor de nieuwe aflevering van de Bachelor. Typisch Nederlands. De volgende dag verder? Ben je gek! Je klanten wachten en je kunt je mailbox echt niet nóg een dag ongeopend laten. 


Mijn 5 tips voor een workation

Heb ik je overtuigd? Muy bien! Mijn tips:

  • Wel in loondienst? Leg het gewoon eens voor bij je werkgever, spreek goed af wat er wanneer van je verwacht wordt en vraag je collega’s wel even rekening te houden met jouw siësta. Sterker nog, laat ze om 14:00 uur ook gerust een biertje opentrekken. Alleen maar goed voor de teamspirit!
  • Als zelfstandig ondernemer je gewone werk vanuit het buitenland doen? Waarom niet? Het hele idee van werken waar en wanneer je wil mag gerust meer zijn dan op zaterdagochtend je mailbox openen in een hip koffiezaakje.
  • Een workation gebruiken om aan je bedrijf te werken? Yes! Ik ben enthousiast! Maak gave plannen en gooi die zodra je aankomt zo snel mogelijk overboord. Denk out of the box. Neem desnoods een vakantieoppas mee wanneer je kinderen mee hebt op workation.
  • Nee, in je eentje uit eten gaan is niet gek en ja, je gaat je soms alleen voelen. Alleen maar goed! Daar echt geen trek in? Plan je trip in dat geval met een collega of mede-ondernemer of zoek naar een georganiseerde workation. Valencia, Ibiza of Bali: er zijn heel veel mogelijkheden. Inclusief fancy programma met like-minded people!
  • Plan je workation als extra vakantie, niet als vervanging van je gewone vakantie. Dat is zonde.

Dus, waarom gaan we massaal op workation? Terechte vraag! Ik hoop hem niet alleen goed beantwoord te hebben, maar je ook geïnspireerd te hebben om het ook eens te doen. Je zult zien dat het je veel meer oplevert dan waar je eigenlijk voor kwam.