De een vindt het heerlijk, de ander moet er niet aan denken. We weten dat smaken per persoon verschillen, maar over weinig zaken zijn we het zo oneens als bij koriander. Waarom smaakt koriander bij sommige mensen naar zeep en bij andere mensen gewoon als een lekkere smaakmaker? Goede vraag!

Koriander haat

Veel mensen vinden koriander niet alleen niet lekker, maar ze haten het kruid ook echt. 24 februari is zelfs internationale ik-haat-koriander dag. Er is daarnaast ook een ‘I Hate Coriander’ Facebook groep met bijna 300.000 leden. Wil je je graag daarbij aansluiten? Dat kan via deze link.

Koriander gen

Het haten van koriander omdat het naar zeep smaakt is voor een groot gedeelte genetisch bepaald. Wetenschappers hebben uitgezocht dat het mensen bij wie koriander naar zeep smaakt allemaal hetzelfde (olfactorisch) receptorgen hebben: OR6A2. Als je dit gen hebt kan je aldehyde chemicaliën ruiken. Megasaai verhaal. Punt is, als bezitter van dat gen vindt je koriander dus naar zeep ruiken. Niks meer aan te doen.

Wennen aan koriander

Het is geen aanlokkelijk vooruitzicht om te moeten gaan wennen aan zeephapjes. Maar het kan dus wel. Er zijn ook maar weinig mensen die hun eerste biertje of oester heel erg lekker vonden. Maar dat slaan we wel massaal achterover. Hoe vaker we iets proeven, hoe meer we gewend raken aan de smaak en we het dus minder smerig gaan vinden. Al blijft het voor ongeveer 12% van de Europeanen altijd naar zeep smaken. Niks aan te doen! Wist je dat het aantal koriander haters in Zuid-Azië slechts 4% is? Hier spelen culturele verschillen dus ook zeker een rol!

Koriander alternatieven

Als je koriander naar zeep smaakt is het een slecht idee om het door je eten te verwerken. Maar als je toch heel graag oma’s recept wil namaken, zal je toch met alternatieven op de proppen moeten komen. Nummer één koriander vervanger is peterselie. Lijkt erop, is ook groen en is zelfs van dezelfde plantenfamilie. Zeg maar het toegankelijkere neefje van de familie. Alleen even goed opletten dat peterselie iets bitterder is, dus dat je er in verhouding minder van nodig hebt. Verder kan je ook nog prima de volgende vervangers voor koriander proberen:

  • Bieslook in combinatie met dragon
  • Basilicum
  • Fijngesneden lente uitje
  • Munt in combinatie met rozemarijn