We weten allemaal dat het bestaat, maar de meeste mensen komen niet verder dan dat een schrikkeljaar 366 dagen telt, in plaats van de gebruikelijke 365. Wanneer is het, waarom is er een schrikkeljaar en waar komt het dan in vredesnaam vandaan? Allemaal goede vragen! Tijd voor antwoorden.

Wat is het?

Een schrikkeljaar is dus een kalenderjaar waarin 366 dagen worden afgewerkt, in plaats van 365 dagen. De extra ingevoerde dag wordt een schrikkeldag genoemd. Om te voorkomen dat we jaarlijks te vroeg (of te laat) Oud en Nieuw vieren, wordt eens in de vier jaar een extra dag toegevoegd. Dan krijgen we na 28 februari geen 1 maart, maar 29 februari. Dankzij deze correctie voorkomen we dat de seizoenen teveel verschuiven.

Waarom schrikkeljaar

De aarde heeft een tropisch jaar nodig om in haar baan van lentepunt naar lentepunt om de zon heen te draaien. Zo’n tropisch jaar duurt niet exact 365 dagen, maar om precies te zijn 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en iets meer dan 45 seconden. Als we lak hadden gehad aan dat verschil, had dat betekend dat we na vier jaar bijna aan volledige dag tekortkomen. Zonde van de kostbare tijd, maar het betekent ook dat de lente na 100 jaar 24 dagen vroeger zal beginnen.

Wanneer schrikkeljaar

Wanneer is het schrikkeljaar? Zijn daar eenvoudige manieren voor te verzinnen om dit voor eens en voor altijd te onthouden? Absoluut! Zoals eerder vermeld, komt een schrikkeljaar eens in de vier jaar voor. Elk jaar dat deelbaar is door vier, is een schrikkeljaar. Toch wordt het nog iets lastiger gemaakt. Eeuwen (zoals 1900, 2000 en 2700) zijn alleen een schrikkeljaar wanneer het jaar deelbaar is door 400. Dat gold dus wel voor 2000, maar over 88 jaar niet voor 2100. Heb je hem nog?

Jarig op schrikkeldag

Je bent niet per definitie een geluksvogel wanneer je buiten de schrikkeldag om geboren bent, maar wel een enorme pechvogel wanneer je geboren bent óp 29 februari. Het vieren van je daadwerkelijke verjaardag vindt dan slechts eens in de vier jaar plaats. De kans dat jou dit was overkomen was 1 op 1.461. De ongeveer 11.000 Nederlanders die verjaren op 29 februari, zijn juridisch gezien pas een jaar ouder op 1 maart. Leuke feitjes om aan de eettafel te vertellen!