De kerstboom staat in vele huiskamers nog overeind, maar de kersttrui is inmiddels weer terug de kast in gegaan. Volgepropt met lekker eten en overmatig drankgebruik: het is een accurate beschrijving van de kerstdagen. Tijd om toe te leven naar de het volgende feest: Oud en Nieuw staat voor de deur. Wat zijn tradities rond Oud en Nieuw? Goede vraag!

Oliebollen eten

Bij de plaatselijke bakker zijn deze deegballen niet aan te slepen. We proppen ons massaal vol met deze gefrituurde lekkernij. Maar waarom oliebollen met Oud en Nieuw? Deze oliebollen met Oud en Nieuw werden vroeger volgens laatmiddeleeuws gebruik aan de armen en zwervers uitgedeeld, die langs de deuren gingen met een Nieuwjaarswens of een gezongen lied. Een oliebol werd gebruikt als zijnde een perfect ruilmiddel. Dat de oliebol met Oud en Nieuw nog niet verdwenen is, moge duidelijk zijn. Er gaan namelijk meer dan 100 miljoen oliebollen per jaar over de toonbank en de gemiddelde Nederland eet zo’n 8 oliebollen per jaar, volgens Metro.

Proosten met champagne

Een vette oliebol spoel je niet zomaar weg. Daar heb je een goed glas champagne voor nodig. Toch is het vreemd dat een groot gedeelte van de Nederlanders alleen champagne drinkt wanneer de datum verspringt naar 1 januari van het nieuwe jaar. Ten eerste is champagne vrij duur. 24 flesjes bier zijn doorgaans beter te betalen dan één fles bubbels. Dat is één van de redenen dat de kurk van een champagnefles alleen met feestelijke gelegenheden wordt geplopt. Na de komst van de nieuwe media is het feestelijke imago van de fles champagne tijdens Oud en Nieuw alleen maar gegroeid. Tijd voor een goede fles Moët & Chandon. Prut!

Vuurwerk afsteken

Het is lange tijd onderdeel geweest van de tradities rond Oud en Nieuw. Zeker een week van te voren werden de eerste cobra’s afgestoken en gingen de eerste pijlen de lucht in. Maar in 2021 wordt voor het tweede jaar op rij een vuurwerkverbod opgelegd. Buiten nadelige gevolgen voor het milieu, heeft het zorgpersoneel momenteel al hun handen vol aan alle coronapatiënten. Het afsteken van vuurwerk heeft in het verleden vele ogen, vingers en andere ledematen gekost. Velen pleiten dan ook voor een permanent verbod op consumentenvuurwerk. Je mag nog wel met sterretjes en knalewrten over straat, dus voor degene die de blits willen maken: sla je slag!

Een nieuwjaarsduik op 1 januari

De jaarlijkse traditie van de nieuwjaarsduik is ideaal om de nieuwjaarskater mee te verslaan. Jaarlijks springen zo’n 10.000 liefhebbers de golven van Scheveningen in. In totaal duiken er ruim 50.000 mensen het ijskoude water in, verdeeld over alle andere stukken kust. Het jaarlijkse evenement wordt tegenwoordig gesponsord door Unox. Waar de deelnemers enthousiast worden van een verfrissende ochtendduik, zit de rest van (grotendeels mannelijk) Nederland te wachten op het Unox-meisje van het jaar. Niet alleen afgelopen jaar, maar ook de editie van 1 januari 2022 is jammerlijk genoeg gecanceld. Covid-19 gooit momenteel roet in het eten. Of de editie van volgend jaar meer spektakel oplevert? Terechte vraag! Het blijft onzeker en voorlopig moeten we het doen met de uitverkiezingen van de voorgaande jaren..

Eric