De zon die schijnt, de lucht is blauw, Teletu… afijn. De lente is weer officieel van start gegaan! Een beter humeur en een gezonde gloed op ieders gezicht. De tijd voor rokjes en korte broeken is dan ook weer aangebroken. Maar wanneer is het rokjesdag? Goede vraag!

Tijd voor rokjes

De dag die bekend staat als de eerste dag van het jaar dat al het vrouwelijk schoon spontaan weer met blote benen de deur uitstapt. Rokjesdag is de eerste dag van het jaar dat de temperatuur dit in ieder geval weer toelaat. De officiële datum van de nationale rokjesdag is dan ook niet vastgesteld. De temperatuur is hierin de grote bepalende factor. Normaliter valt deze dag ergens halverwege april, maar in Nederland komen we nog wel eens voor verrassingen te staan. Afgelopen week schreeuwde nog niet om rokjes en korte broeken, maar we waren er bijna toe in staat.

Temperatuur voor rokjesdag

De temperatuur bepaalt dus wanneer de rokjes weer de kast uit mogen. Maar wanneer is het aangenaam genoeg? Rokjesdag wordt regelmatig geassocieerd met de eerste lentedag waarbij de temperatuur boven de 20 graden uit komt. Maar dit is eigenlijk ten onrechte. Wanneer vrouwen massaal weer voor het eerst met een rokje of in een jurk over straat fladderen, is het zover. De afgelopen jaren is dit vaak een dag geweest waarbij de temperatuur tussen de 17 en 20 graden Celsius bungelde. Volgens data van het KNMI hebben we deze temperaturen dus al in maart bereikt. Hebben we wel goed om ons heen gekeken?

Nadelen van rokjesdag

Rokjesdag 2022 heeft dus wellicht al plaatsgevonden in maart. Lang leve klimaatverandering, mensen. Oplopende temperaturen hebben ook niet alleen maar voordelen. Waar vrouwen er doorgaans florissant bijlopen in een jurk of een rokje, zorgt het warmere weer ervoor dat mannen hun korte broek weer uit de kledingkast trekken. Er bestaat (nog) geen equivalent van rokjesdag voor mannen, maar wellicht wel met een reden. Het schijnt nogal een modefout te zijn in de ogen van vrouwen. Denk dus ’s ochtends goed na of je gaat voor comfort of uitstraling.

Spontaan en fatsoenlijk

Laten we één ding voorop stellen: rokjesdag is niet bedoeld om je schaamteloos te gaan staan verlekkeren op vrouwen met blote benen. Ook het nafluiten is op deze dag (net zoals op andere dagen) uit den boze. Alle viezeriken kunnen dus weer een nieuwe hobby gaan zoeken. Hang geen datum aan deze nationale feestdag, maar laat een spontaan gevoel van lentekriebels en vrijheid hoogtij vieren. Dat geldt net zo hard voor de mannen als voor de vrouwen. Dus vooruit, trek dan ook maar die korte broek aan.. Ze zullen het vast wel door de vingers zien.

Eric