Bevrijdingsdag. Be-VRIJ-dingsdag. Vrij dus. Ohnee, toch niet. Waarom zijn we eigenlijk niet vrij op deze officiële nationale feestdag? Want dat is wel wat het is. Dit zaakje stinkt. Waarom zit de helft van de mensen gewoon te werken op deze heuglijke dag in mei? Goede vraag!

Bevrijdingsdag = nationale feestdag

De overheid heeft elf dagen aangemerkt als officiële nationale feestdagen. Voor de volledigheid zetten we die even op een rijtje:

  1. Nieuwjaarsdag
  2. Goede vrijdag
  3. Eerste paasdag (maar dat is altijd op zondag en telt dus eigenlijk niet) en tweede paasdag
  4. Koningsdag
  5. Bevrijdingsdag
  6. Hemelvaartsdag
  7. Eerste pinksterdag (maar dat is altijd op zondag en telt dus eigenlijk niet) en tweede pinksterdag
  8. Eerste kerstdag en tweede kerstdag

Bevrijdingsdag en Goede Vrijdag zijn echt een beetje de sukkeltjes van de feestdagen. Waar je op andere dagen gegarandeerd vrij bent, word je op deze dagen gewoon op de werkvloer verwacht. Bevrijdingsfestivalletje geregeld? Niks mee te maken. Als je er naartoe wilt zal je toch echt een vrije dag moeten aanvragen. Leuk feitje trouwens: er is ook helemaal geen wet die heeft vastgelegd dat je op bepaalde dagen vrij bent. Dus ook niet bij de andere feestdagen. Maar bij die dagen doen werkgevers minder stoer ofzo.

Argument van de werkgevers

Het argument van werkgevers is dat ze vinden dat personeel al veel vrije dagen heeft in deze periode. Tussen alle christelijke feestdagen in zou de 5 mei écht een vrije dag teveel zijn. Grote onzin natuurlijk. Je hoort ook zelden een werkgever zeggen dat we te weinig vrije dagen tussen Pinksteren en Kerst hebben. Dat kan schijnbaar wel gewoon. Elk jaar is dan ook een terugkerende discussie welke andere dag de werknemers willen inleveren om Bevrijdingsdag vrij te zijn. Dat is grote kul natuurlijk. Niks ruilen, gewoon een extra dag erbij!

Dodenherdenking

Op 4 mei zijn we 2 minuten stil om alle oorlogsslachtoffers sinds WOII te herdenken. Elk jaar wordt er een kind opgetrommeld die ons vertelt hoe vreselijk het is geweest en hoe dankbaar we mogen zijn dat we in vrijheid mogen leven. Geef ons dan in ieder geval de mogelijkheid om die dankbaarheid voor de vrijheid te tonen door overdag te drinken. Het is een stuk lastiger dankbaar zijn als je een beetje dood (oeh, slechte woordkeus hier) zit te gaan achter je beeldscherm.

Uitzonderingen

Er zijn trouwens wel uitzonderingen. Zo is het op een of andere manier zo dat 5 mei wel eenmaal in de vijf jaar een échte vrije dag is. De volgende vrije bevrijdingsdag is echter pas weer in 2025, dus daar moeten we nog heel even geduld voor opbrengen. En leraren en ambtenaren zijn ook gewoon elk jaar vrij met 5 mei. Laten we in dit geval dus eens het goede voorbeeld van de overheid volgen en gewoon elk jaar die vrije dag pakken. Terecht voorbeeld!

Erik