Elk jaar wordt op de derde zondag van juni Vaderdag gevierd. We kunnen met enige zekerheid stellen dat er daarvoor ook vaders leefden, maar toen was vaderdag schijnbaar nog geen feestdag waard. Dan rijst dus ook de vraag: is het terecht dat we Vaderdag vieren? Goede vraag!

Derde zondag van juni = Vaderdag

De viering van Vaderdag is helemaal terug te herleiden tot de zestiende eeuw. In katholiek Europa wordt jaarlijks St. Jozef herdacht, de aardse vader van Jezus. De herdenking van St. Jozef is echter op 19 maart. Dit gebruik werd door ontdekkingsreizigers naar Amerika gebracht. Fast forward naar de twintigste eeuw. Waar we eerder al schreven over het ontstaan van Moederdag, zo kwam de viering van Vaderdag zoals wij die nu kennen uiteindelijk ook vanuit Amerika overgewaaid naar Europa. Het duurde tot halverwege de jaren dertig voordat de commercie met de feestdag aan de haal ging. In Nederland maakten de sigarenboeren Vaderdag (toen nog in oktober trouwens) populair, terwijl in Duitsland de dassenfabrikanten op deze dag insprongen. Dassen (en sokken) staan tot de dag van vandaag in de top tien van populairste vaderdagcadeaus! Uiteindelijk werd Vaderdag van oktober naar juni verplaatst, omdat het anders te dicht op de feestdagen in december zou zitten. Hoezo een commerciële dag?


Vaders in het zonnetje

Maar genoeg over het ontstaan, de vraag was of het terecht is dat we Vaderdag vieren. Ja natuurlijk! Ten eerste, je had dit stukje bijvoorbeeld niet kunnen lezen als je geen vader had gehad. Het is wetenschappelijk bewezen dat iedereen een vader heeft. En uitzonderingen daargelaten, hebben praktisch alle mensen ook maar precies één vader. Dit unieke feit moet al genoeg reden zijn om je vader minimaal eens per jaar te eren. Dus koop die sokken en ga eens langs om lekker met vaders te grillen op de Green Egg!


Of toch even niet

We leven tegenwoordig in een samenleving die op z’n zachts gezegd nogal woke is. De cancelcultuur viert hoogtijdagen. Toch brengt dat niet alleen slechte dingen met zich mee. Voor veel mensen is Vaderdag een hele pijnlijke dag. Ze hebben geen vader meer, kunnen zelf geen vader worden of hebben al jaren geen contact met hun vader. Sinds een jaar of twee hebben bedrijven dat onder aanvoering van Topbloemen.nl ook door. Tegenwoordig sturen bedrijven een mail naar klanten waarop ze kunnen aangeven liever geen mails over Vaderdag te ontvangen. Een goede ontwikkeling!