Al sinds 1914 vieren we op de tweede zondag van mei Moederdag. We kunnen met enige zekerheid stellen dat er daarvoor ook moeders leefden, maar toen was het moeder zijn schijnbaar nog geen feestdag waard. Dan rijst dus ook de vraag: is het terecht dat we Moederdag vieren? Goede vraag!

Tweede zondag van mei = Moederdag

Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is uit Amerika komen overwaaien. Anna Jarvis is de grondlegster van deze heugelijke dag. Na het overlijden van haar moeder wilde ze haar moeder eren en begon met het inzamelen van voedsel en medicijnen. Net zoals haar moeder in de burgeroorlog had gedaan. President Wilson maakte er in een 1914 een officiële dag van. Nu wordt het in veel landen op die datum gevierd, maar er zijn ook genoeg (katholieke) landen waar Moederdag op 15 augustus wordt gevierd. Dat is namelijk de dag van de Tenhemelopneming van Maria. Leuk feitje: in België vieren ze het overal op de tweede zondag in mei, behalve in Antwerpen. Daar houden ze 15 augustus aan.

Moeders in het zonnetje

Maar genoeg over het ontstaan, de vraag was of het terecht is dat we Moederdag vieren. Ja natuurlijk! Ten eerste, je had dit stukje bijvoorbeeld niet kunnen lezen als je geen moeder had gehad. Het is wetenschappelijk bewezen dat iedereen een moeder heeft. En uitzonderingen daargelaten, hebben praktisch alle mensen ook maar precies één moeder. Dit unieke feit moet al genoeg reden zijn om je moeder minimaal eens per jaar te eren. Dus koop dat bloemetje, ga eens langs en neem je mams mee uit eten!

Of toch even niet

We leven tegenwoordig best in een woke of zo je wilt cancelcultuur. Maar dat brengt niet alleen slechte dingen met zich mee. Voor veel mensen is moederdag een hele pijnlijke dag. Ze hebben geen moeder meer, kunnen zelf geen moeder worden of hebben al jaren geen contact met hun moeder. Sinds een jaar of twee hebben bedrijven dat onder aanvoering van Topbloemen.nl ook door. Tegenwoordig sturen bedrijven een mail naar klanten waarop ze kunnen aangeven liever geen mails over Moederdag te ontvangen. Een goede ontwikkeling!