Zelfs in 2022 rust er nog een taboe op kaal worden. Kaal worden wordt geassocieerd met minder mannelijkheid. Het markeert het begin van het einde van je jeugd. Vrouwen hebben hier over het algemeen geen last van. Maar waarom worden alleen mannen kaal? Goede vraag!

Kaal is een taboe

Veel mannen durven het niet toe te geven, maar alle mannen vinden het erg om kaal te worden. Het doet toch iets met je stoere, fitte, jonge uitstraling. Het kaal worden wordt dan ook zo lang mogelijk ontkent. Eerst door bijvoorbeeld je haar er een beetje overheen te kammen en later door sowieso al een korter kapsel te nemen zodat het niet opvalt. Maar zodra je je wijkende haargrens en toenemende inhammen echt niet meer kan ontkennen, treedt de schaamte in. Er worden ook meteen excuses voor gezocht. “Het zit in de familie”, “kale mannen hebben meer testosteron” enzovoort enzovoort. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Weg met de stress en draag je kaalheid gewoon met trots!

Alleen mannen

Waarom treedt kaalheid dan vooral bij mannen in? Je ziet zelden vrouwen met een glad biljartballetje. Vermoedelijk zal dan bij vrouwen de schaamte nog iets groter zijn, maar die hoeven zich er gelukkig niet druk om te maken. Dat doet Will Smith wel voor ze. Ongeveer 1 op de 3 mannen wordt kaal. We kunnen hier een heel wetenschappelijk verhaal gaan ophangen waarom dat is, maar we kunnen het ook gewoon als een gegeven aannemen. Je haarzakjes kunnen maar zo vaak verversen en daarna is het uit met de pret. Of niet, als je bij de happy few hoort.

Lekker naar Turkije

Alhoewel kaalheid nog steeds een beetje taboe is, wordt het reizen naar Turkije om er iets aan te doen juist steeds minder een taboe. In navolging van bekende en minder bekende Nederlanders vliegen steeds meer mensen naar Turkije om een haartransplantatie te laten doen. Al worden er ook steeds meer in Nederland gedaan. Afgelopen jaar al meer dan 10.000 behandelingen in ons kikkerlandje. Bij zo’n haartransplantatie worden haarzakjes uit je haarkrans (achter op je hoofd) naar het kale gedeelte verplaatst. Na ongeveer 9 tot 12 maanden heb je weer hetzelfde kapsel als toen je twintig was!

Weg met de taboe

Laten we maar afspreken dat we kaal zijn of worden uit de taboesfeer halen. Draag je kale hoofd met trots! En als mensen je voortaan kale knikker, vleespet, vleeshelm, biljartbal, gabbertje, schuurpapierharses, kojak, skinhead, badmuts, doperwt, kaalkop, pletskop, kale bats, vleesklak of duimgezicht noemen moet je maar gewoon je schouders ophalen!

Erik