Een facelift hier, een borstvergroting daar. Bij veel mensen worden een aantal plooien wat strakker getrokken dan dat het van nature heeft gezeten. Maar, loop je met een paar spuitjes ook gevaar? Hoe schadelijk is plastische chirurgie voor het lichaam? Goede vraag!

Plastische chirurgie is hip

Je lijkt er tegenwoordig niet meer bij te horen als alles nog puur natuur is. Het aantal cosmetische ingrepen onder jongeren is sinds 2008 dan ook fors toegenomen, zo meldt NU.nl. Met name de botoxprikken tegen de ouderdomsrimpels en fillers voor vollere lippen zijn erg in trek. Nu groeit de jeugd tegenwoordig ook op met dit soort voorbeelden. Na deelname in realityprogramma’s als Temptation Island of Ex on the Beach lijkt het niet meer dan normaal om er hoofdschuddend bij te lopen als Marijke Helwegen of chronische rugpijn te ervaren wegens een gigantische borstvergroting. Het lijkt erop dat veel vrouwen niet helemaal tevreden zijn met hun lichaam. Maar, de rimpelbehandeling is ook bij mannen erg populair aan het worden.


Gevaren op korte termijn

Afijn, sommige mensen knappen er ook gewoon van op. Je prettig voelen in je eigen lichaam is tenslotte het aller belangrijkste. Maar er schuilen wel degelijk gevaren in een cosmetische ingreep. Zeker op de korte termijn komen er vaak momenten van ongemak bij kijken. Zo kan de pijn na een plastische ingreep enkele dagen aanhouden, waardoor je er graag een stripje pijnstillers doorheen jaagt. Ook bloedingen kunnen bij dergelijke handelingen optreden. De meest voorkomende complicatie is nog steeds een infectie. Dit wordt veroorzaakt, doordat de huid bij een ingreep wordt beschadigd.


Gevaren op lange termijn

Naast de complicaties op de korte termijn, is het ook belangrijk om je te beseffen dat plastische chirurgie voor langere tijd problemen kan veroorzaken. Waar een ingreep soms bedoeld is om littekens te verwijderen, kan het ook littekens opleveren. Je snijdt of spuit tenslotte in het lichaam. Klinkt allemaal logisch. Ook een zenuwbeschadiging behoort tot de mogelijkheden. Die krijg je er wel gewoon gratis bij. Deze complicatie is godzijdank wel zeldzaam, waar voorkomende problemen zich vaak met de tijd weer herstellen. Ook bij een borstvergroting loop je enig risico. Zo kan een implantaat inwendig gaan lekken of zorgen voor afstotingsreactie. Een siliconen borstimplantaat kan gaan ‘zweten’, waarna de siliconen moleculen kunnen migreren naar het lichaam. Door de ontwikkelde implantaten gebeurt dit gelukkig minder vaak dan vroeger, toen er nog vloeibare siliconen borstimplantaten werden gebruikt.


Plastische chirurgie: do or don’t?

We hebben je voornamelijk op de hoogte gebracht van de eventuele risico’s. Dat leest ook gewoon een stuk spannender. Ondanks het feit dat een cosmetische ingreep vaker goed dan fout gaat, is het belangrijk om je bewust te zijn van de korte- en langere termijn risico’s. Een dergelijke ingreep zorgt er bij veel mensen voor dat ze zich lekkerder in hun eigen lijf voelen. Een jonger, knapper uiterlijk kan een magisch effect hebben en zorgen voor een enorme boost aan zelfvertrouwen. Er gaat wellicht een hele nieuwe wereld voor je open. Wij adviseren iedereen zich vooraf goed in te lezen, maar altijd te kiezen voor hetgeen jou gelukkiger maakt. Maar hang vooral op als de castingafdeling van Videoland belt, dat voorspelt weinig goeds.

Eric