’s Ochtends heb je behoefte aan warmte, comfort en een moment voor jezelf. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor een enkeltje Noordpool, koude rillingen en stijve tepels tijdens een extreem koude douche. Wat doet een koude douche met je lichaam? Goede vraag!

IJsbad of koude douche

Koud douchen, maar ook het nemen van een ijsbad is voor een groot deel populair geworden dankzij Wim Hof. Wim Hof werd lange tijd weggezet als gekkie die vrij extreme wereldrecords verbrak, maar hij is wellicht wat minder gek dan dat we dachten. Ruim 40% van de mensen staat namelijk dagelijks op vrijwillige basis onder een koude douche. Het is wetenschappelijk nog niet waterdicht gemaakt, maar het lijkt daadwerkelijk gezondheidsvoordelen op te leveren. Zo heeft Wim Hof al een flink leger aan volgelingen op de been gebracht.


Verbeter je weerstand

Een ijskoude douche zorgt voor een zogeheten hormetisch effect. De kortdurende fysiologische stress die een koude douche veroorzaakt, zorgt voor een reactie van je lichaam. De schok die veroorzaakt wordt door het koude water zorgt ervoor dat het immuunsysteem op zijn beurt geprikkeld wordt. En dat zorgt weer voor een extra aanmaak van witte bloedcellen. Het feest is compleet! Nooit meer verkouden en geen aangewaaide virussen oplopen. Je moet jezelf er alleen nog even toe zetten. Overigens gelooft een groot deel van Nederland niet in het feit dat deze pijniging goed kan zijn voor het lichaam.


Meer energie door een koude douche

Maar, het schijnt ook positief te zijn voor je bloedsomloop. Doordat je bloedvaten dankzij de koude douche in eerste instantie vernauwen, zal je bloeddruk omhoog gaan, waarna het bloed op een krachtigere manier door je lichaam wordt gepompt. Nadat je onder de douche vandaan stapt, zakt je bloeddruk weer, maar het voordeel van de betere doorbloeding blijf je ervaren. Dat geldt dus ook voor de bloedtoevoer naar je hersenen. Je bent scherp, mega-alert en je hebt simpelweg meer energie gedurende de dag. Dat klinkt wel gezelliger dan half slaapdronken het kantoor binnen strompelen.


Economisch besef

Of het daadwerkelijk zorgt voor al deze lichamelijke voordelen, laten wij aan de wetenschap achter. Het is vooral ook belangrijk om niet te vergeten dat het typisch Nederlands is om op de kleintjes te letten. De inflatie slaat in veel huishoudens genadeloos toe en de gasrekening uit Rusland wordt hoger en hoger. Door de doucheknop een tikkie kouder te zetten, bespaar je natuurlijk een flinke emmer warm water. Niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee. Bovendien weet je met die koude temperaturen ook zeker dat je er binnen twee minuten schoon en wel weer onderuit stapt. Of binnenkort iedereen koud doucht? Terechte vraag! Wij denken van niet. Veel mensen geloven niet in de voordelen, waar ook een grote groep het als niet comfortabel ervaart. Valt iets voor te zeggen.