We leven in dure tijden. De inflatie schiet door het dak en energieprijzen verdubbelen waar je bij staat. Waar is de tijd gebleven dat je voor een dubbeltje een hele zak snoep had? Is dat definitief verleden tijd? Oftewel, kan je ooit nog voor een kwartje naar de kermis? Goede vraag!

Inflatie

Inflatie is van alle tijden. Ook vroeger was je rijksdaalder op gegeven moment nog maar een gulden waard. We gaan hier niet uitleggen wat inflatie is, dat kan je prima zelf even opzoeken op Wikipedia. Economen zijn het er nog steeds niet over eens hoe het nu precies in elkaar zit, dan gaan wij zeker niet onze vingers branden aan de uitleg. Het enige feit dat als een paal boven water staat is: je geld wordt minder waard. De 100,- die je tien jaar geleden van je oma hebt gekregen? Die is op moment van schrijven omgerekend nog maar 39,79 waard. Zelfs al had je het niet in je oude sok laten zitten, maar netjes op je spaarrekening gezet om rente te vangen was het nu nog maar 61,67.


Inflatie is er altijd

Veel economen, maar ook niet allemaal, denken dat inflatie goed is. De ECB houdt 2% inflatie per jaar als ideaal. Vrij arbitrair, maar goed, die duurbetaalde bankiers zullen daar vast een mooie rekensom op losgelaten hebben. Ondertussen koop je daar als doodgewone consument niks voor. Of naja, niet niks maar minder in ieder geval. Het inflatiespook is iets waar we altijd voor zullen moeten blijven vrezen. Vrij snel na de invoering van de euro verdwenen al de 1 cent en de 2 cent, maar op deze manier kan het nooit lang meer duren voor we ook van de 5 cent afscheid gaan nemen. Wat koop je daar nog voor? Het goedkoopste dat je op Bol.com kan kopen is al 27 cent. Daar kon je vroeger dus een hele dag naar de kermis voor!


Van een koude kermis thuiskomen

Als je in 2022 je kinderen met minder dan 20 euro naar de kermis stuurt zullen ze inderdaad van een koude kermis thuiskomen. Maar dat geldt ook voor het bestellen van een happy meal, een pakje Pokémon kaarten of een jojo. Het leven is duur geworden door de jaren heen. Wat was eigenlijk het jaar dat je voor het laatst met een kwartje naar de kermis kon en een leuke dag had? Goede vraag!

We moeten daarvoor een stukje terug in de tijd. We hebben even gegraven in de archieven van stichting de Kwakel. In 1928 bestond de kermis alleen nog uit de vrouw met de baard (niet heel woke, maar goed), een draaimolen en een zweefmolen. Toch moest voor elke attractie al 15 cent (!) betaald worden. Een jongen van 18 verdiende in die tijd 3 gulden per week. Omgerekend naar huidig modaal weeksalaris kost een attractie dan maar liefst 30 euro per ritje! Concluderend: we kunnen nooit meer voor een kwartje naar de kermis maar ondanks dat ons geld minder waard blijft worden zijn we nog altijd beter uit dan een eeuw geleden!

Erik