Waarom is het woensdag gehaktdag?
Iedereen kent de uitdrukking ‘Woensdag, gehaktdag’. Dat is op zich best bijzonder, omdat de uitdrukking an sich verder niks duidelijk maakt. Eten we dan massaal gehakt of ligt er een andere reden aan ten grondslag? Goede vraag!
Woensdag gehaktdag
Ondertussen is het al lang niet meer zo, maar vroeger aten mensen dus echt vaker gehakt op woensdag. Dat had niets te maken met een raar bijgeloof, maar dat lag aan het werkritme van de slagers. Die begonnen een nieuwe week (maandag) met een lading nieuwe dieren die op die dag geslacht werden. Maandag slachtdag zeg maar. De dinsdag werd dan gebruikt om de lekkere stukjes vlees zoals bijvoorbeeld biefstuk van het beest af te snijden. Eigenlijk alles wat we nu op de Green Egg gooien werd op dinsdag gesneden. Op woensdag waren alleen de restjes van het beest nog over. Daar werd dan gehakt van gedraaid. Toentertijd was de ijskast nog geen gemeengoed, vandaar dat het gehakt vaak nog op dezelfde dag werd opgegeten. ‘Woensdag, gehaktdag’!
Goede marketing
Dat mensen honderd jaar geleden nog geen koelkast hadden is natuurlijk niet de enige reden dat we nu nog steeds massaal ‘Woensdag, gehaktdag’ roepen. Nee, dat komt omdat de slogan zichzelf onsterfelijk heeft gemaakt in het slagersvak en later in het marketingwereldje. In 1949 werd er door een groep slagers een prijsvraag uitgeschreven wie de beste slogan kon verzinnen voor het slagersvak. Je kon daar maar liefst 25 gulden mee winnen. Toen was dat best veel geld. Je raadt natuurlijk wel welke slogan er heeft gewonnen. Later is deze slogan veelvuldig in verschillende campagnes gebruikt. De slogan past dan ook moeiteloos in onderstaand rijtje van bekende slogans over eten en drinken. Met aantekening dat alle onderstaande slogans voor merken zijn en ‘Woensdag, gehaktdag’ merkoverstijgend is.
- “Melk, de witte motor”
- “Ons bier”
- “Brood. Daar zit wat in”
- “Vier uur Cup-a-Soup. Dat zouden meer mensen moeten doen!”
- “Alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is”
Nog meer redenen
Tegenwoordig wordt de frase ‘Woensdag, gehaktdag’ aan nog meer zaken toegeschreven. In de politiek is verantwoordingsdag (bijltjesdag) altijd op de derde woensdag van mei. Hier wil nog wel eens een politicus op sneuvelen. Woensdag, gehaktdag dus. En tot slot is Woensdag Gehaktdag ook een veelgelezen roman uit het jaar 2000 van Richard Klinkhamer. Hierin beschrijft hij de dag dat hij zijn vrouw doodde. Is dit boek een aanrader? Terechte vraag en jazeker!