Wekelijks dromen we ervan dat Winston Gerschtanowitz met zijn blije gezicht en een goud koffertje voor de deur staat. Je kan alles kopen wat je hartje begeert, doneren aan goede doelen of Newcastle United kopen. Maar word je een leuker persoon van bergen geld? Wat doet heel veel geld met je? Goede vraag!

Maakt geld gelukkig?

‘Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig heb ik geld’, zo sprak voetbaltrainer Dick Advocaat. Vanzelfsprekend met een knipoog, maar ergens zit er ook een kern van waarheid in deze uitspraak. Uit eerder onderzoek bleek dat alles boven een jaarinkomen van €60.000 nauwelijks nog iets bijdraagt aan extra levensgeluk. Uit nieuw onderzoek van Killingsworth blijkt dat geluk bij veel geld wel degelijk toeneemt. Hoe meer geld je hebt, hoe gelukkiger je bent. Waar zit dat dan in?

Controle en zeggenschap

Geld maakt het leven een stuk eenvoudiger, zo simpel is het wel. Je hoeft je geen zorgen te maken over stijgende inflatie of een pandemie die de maatschappij en economie op z’n gat legt. Je behoudt de controle over je eigen leven. Bovendien heb je geen haast met het versturen van sollicitatiebrieven, wanneer je een half jaar zonder werk zit. Het is wellicht daarom dat we nog steeds massaal loten kopen voor de Staatsloterij. We zijn op zoek naar controle en zeggenschap in en over ons eigen leven.

Bizarre aankopen celebrities

Dat veel geld niet altijd bevorderlijk is voor je gezond verstand, bewijzen een aantal wereldberoemde celebrities. Wanneer al je wensen al zijn uitgekomen, ga je rare dingen doen. Zo kochten Jay-Z en Beyoncé een diamanten Barbiepop voor hun dochter Blue Ivy. Dat Ken toch niet? Het kan altijd gekker. Zo betaalde Bono zo’n 1700 dollar voor een eersteklasticket voor zijn vergeten hoed. Inclusief een glaasje champagne, lekker man. En mocht je nog inspiratie nodig hebben voor de inrichting van je leeg ogende woonkamer: Nicolas Cage kocht voor een schamele €250.000 het schedel van een Tyrannosaurus Rex. Krankzinnig.

Wat doe je wél met je geld?

Als je slim bent, laat je die diamanten Barbiepop links liggen. Koop bijvoorbeeld een luxe villa met zwembad, sauna, privé sportschool, alles erop en eraan. Investeren in vastgoed is een prima manier om je geld aan te besteden. Luxe is fijn, maar wanneer je er slechts in je eentje van kan genieten, verliest het veel van zijn waarde. Deel met je familie, naasten en zorg dat je dit doet in goede gezondheid. Een volle bankrekening is fijn, maar aan het eind van de rit zijn de zaken die er écht toe doen, niet aan geld gerelateerd.

Veranderen mensen door geld?

Veel celebrities of vermogende mensen vinden het moeilijk om met beide voeten op de grond te blijven staan. Prominent met een Louis Vuitton tas poseren op Instagram, of honderd flessen Dom Perignon bestellen in een nachtclub. Dus, wat doet heel veel geld met je? Terechte vraag! Sommige mensen verliezen de realiteit uit het oog, anderen gaan er verstandig mee om. Geld maakt wel degelijk gelukkig(er), maar onthoud dat er meer is in het leven dan rijkdom.