Je kan er anno 2022 niet meer omheen. Beleggen is een frequent terugkerend onderwerp op de kringverjaardag. Borrelnootjes op tafel, flesje bier ernaast en druk ouwehoeren over de wederom gekelderde koers van de Bitcoin. Kan je beter je boterham of je geld beleggen? Goede vraag!

Waar sparen vandaag de dag geen vetpot meer oplevert, is je geld beleggen een stuk rendabeler. En dan praten we uiteraard over gemiddeldes. Je loopt met beleggen altijd het risico om je zuurverdiende centen als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen. Maar welke mogelijkheden van beleggen heb je? Wij zetten ze voor je op een rij.

Geld beleggen in aandelen

Een beleggingsrekening openen is rete populair. Om aan de gang te gaan, heb je niet veel nodig. Je opent de beleggingsrekening, stort er geld op en vervolgens beleg je dit geld in verschillende effecten, zoals: aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Kind kan de was doen, zou je denken. Maar mochten de gekochte aandelen uit de AEX niet uitpakken zoals gehoopt, heeft aankloppen bij de bank weinig nut. Je draagt zelf de volledige verantwoordelijkheid. Je geld beleggen in aandelen gaat niet altijd over rozen. Jezelf goed inlezen is dan ook een aanrader.

Geld beleggen in vastgoed

Momenteel is er geen huis meer op de markt dat niet met een fikse overwaarde verkocht wordt. De schaarste op de markt en de reden dat je veel te veel huur betaalt, wordt mede veroorzaakt door de zogeheten huisjesmelkers. Zij bezitten meerdere panden en verhuren die voor abnormaal veel geld. Deze huisjesmelkers hebben het fenomeen ‘geld beleggen in vastgoed’ met beide handen aangepakt. Je geld beleggen in vastgoed is vaak interessant, omdat vastgoed niet gevoelig is voor inflatie. Wanneer de prijzen stijgen, stijgt ook de waarde van jouw aangekochte pand. Je investering in vastgoed behoudt zijn waarde. Investeren in vastgoed is dus een interessante optie, zeker in de huidige markt, maar je dient vaak wel eigen vermogen mee te nemen.

Beleggen in crypto

Zelfs je buurjongen van 12 investeert tegenwoordig in cryptovaluta. Doe je dit (nog) niet, dan heb je er weinig kijk op, volgens de liefhebbers. Een cryptocurrency is een digitale valuta, waarvan Bitcoin en Ethereum de bekendste zijn. Op het eerste oog lijkt het gebakken lucht. Je geld beleggen in crypto is volgens meerdere instanties dan ook een groot risico. Je kunt je inleg (deels) verliezen. De crash van de koers ligt altijd op de loer. De helft van de cryptobeleggers ziet een investering in crypto dan ook als ‘een gokje’, volgens onderzoek van AFM.

Beter je boterham beleggen?

Laten we vooral afsluiten met een ode aan de boterham met chocoladevlokken. Een minimale investering, maar je krijgt er enorm veel genot voor terug. De mogelijkheden om je geld te beleggen zijn eindeloos, maar het risico om alles te verliezen is altijd aanwezig. Een boterham beleggen is dan ook de meest veilige optie, maar what’s the fun in that? Terechte vraag! Weeg voor jezelf goed af of het risico opweegt tegen de potentiële winst. Maar je geld onder het matras verstoppen of wegzetten op een ouderwetse spaarrekening levert je vandaag de dag ook geen fortuin op.