In Nederland is er een gelukkige groep mensen die zichzelf bovenstaande vraag kan stellen. Jaren geleden in de gunstige tijd een eigen appartement gekocht en nu klaar voor de volgende stap. Ga je de overwaarde van je appartement gebruiken of ga je het toch verhuren? Goede vraag!

Maak de balans op

Voordat je jezelf bovenstaande vraag kan stellen, moet je eerst even de balans voor jezelf opmaken. Kan je een nieuwe hypotheek afsluiten zonder de overwaarde op je huidige appartement? Weet je zeker dat na een aantal jaren verhuren je huidige huis nog evenveel waard is? En mag je überhaupt je appartement wel verhuren met je huidige hypotheek? Allemaal zaken die je vooraf moet checken voordat je een keuze kan maken tussen je appartement verhuren of verkopen.

Appartement verhuren voordelen

Aan het verhuren van je appartement hangen natuurlijk een paar voordelen. Je krijgt elke maand huur binnen die je zelf kan gebruiken om de hypotheek verder af te lossen. Je vraagt natuurlijk een huurprijs die alle kosten kan dekken, zodat je eigenlijk ‘gratis’ je hypotheek kan aflossen. Als je na verloop van tijd je hypotheek helemaal afbetaald hebt, ga je echt lekker verdienen. Op die manier heb je een mooi passief inkomen voor jezelf geregeld.

Appartement verhuren nadelen

Het klinkt makkelijk. Iemand in je appartement stoppen en dan gewoon elke maand de huur vangen. Kind kan de was doen. Maar besef dat er ook nadelen aan verhuren kunnen zitten. Betaalt de huurder netjes elke maand de huur? En hoe zit het met het onderhoud? Je zal een potje aan moeten houden voor onderhoud. En als je per ongeluk een periode geen huurder hebt, zit je met dubbele lasten. Kan je die dragen? En mocht er ooit weer een periode komen zonder woningnood, kan je misschien minder huur vragen. Zwaar leven hebben die vastgoedeigenaren toch.

Appartement verkopen voordelen

In de huidige markt is het heel voordelig om je huis te verkopen. Je vangt waarschijnlijk een flinke overwaarde op het aanschafbedrag. Geld dat je goed kan gebruiken om een nieuwe woning te kopen. Daarnaast heb je niet de stress van dubbele lasten. En je weet wat je er op dit moment voor krijgt. Je hoeft je geen zorgen te maken over marktbewegingen waar je nu nog geen weet van kan hebben. Je appartement verkopen geeft dus rust en zekerheid.

Appartement verkopen nadelen

Op het moment zelf zitten er niet echt nadelen aan het verkopen van je appartement. Het enige nadeel dat er is, is dat je jezelf blijft afvragen of je toch niet verstandiger aan verhuren had gedaan. Als je de markt zich op dusdanige manier ontwikkelt dat het toch een goede investering blijkt te zijn, zal je jezelf nog wel eens achter je oren krabben. Als je na de verkoop van je appartement een flinke som geld overhoudt zal je dat niet zomaar op je spaarrekening zetten. Daar krijg je er amper rente over. Dan lijkt verhuren een redelijk veilige investering. Maar zoals je ziet, zijn er vooral luxeproblemen bij het verkopen van je appartement. Dat is de veilige keus in ieder geval!