Taal is continu in beweging. Zo ook het Nederlands. Met invloeden van veel verschillende culturen is, vooral onder jongeren, straattaal in een rap tempo mainstream aan het worden. Of lijkt dat maar zo? Kifesh, een klein beetje onderzoek doen? Goede vraag!

Wat is straattaal?

Als we de definitie van Wikipedia erbij pakken betekent straattaal het volgende: Straattaal, een vorm van jongerentaal, is de mengtaal die jongeren van verschillende culturele en sociale achtergronden in het dagelijks leven spreken op school en op straat, naast de standaardtaal van het land waar ze wonen. Niet alle straattaalsprekers behoren tot dezelfde groep of subcultuur. Voor straattaal geldt dan ook, net als voor jongerentaal in het algemeen, dat ze niet toegeschreven kan worden aan een afgebakende groep jongeren. Duidelijk toch?


Wat is mainstream?

Tegenwoordig moet je met alle wappies om je heen uitkijken met het gebruik van het woord mainstream. In dit geval bedoelen we met mainstream gewoon Algemeen Beschaafd Nederlands. Bij jongeren wordt er ook wel onderscheid gemaakt tussen straattaal en schooltaal. De ene taal spreek je met je vrienden en de andere taal gebruik je om je proefwerken in te leveren. En daarmee is eigenlijk meteen de vraag beantwoord. Straattaal wordt veelvuldig gebruikt, helaas ook door boomers, maar iedereen weet dat je in het zakenleven niet kan zeggen dat je op het moment welloe floes hebt en dat die kop een maand later komt, maar wel dat je op dit moment krap bij kas zit en dat die duizend euro later komt. (sorry voor het vertalen, maar ook boomers lezen dit)


Straattaal in reclames

Oké, we weten nu op welke momenten je wel of geen straattaal gebruikt. Maar waarom zijn er dan toch zoveel bedrijven die krampachtig straattaal in hun commerciële uitingen blijven gebruiken? Wel even credits naar Douwe Egberts trouwens, want die waren de eerste die dit op een goede manier deden. Check het filmpje hier. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van bedrijven en politieke partijen die de plank volledig misslaan. Natasja uit Boxtel bijvoorbeeld in dit filmpje, alhoewel ze er wel een goede omzet aan overgehouden heeft!


Straattaal woorden

Kijk, je verwacht dat we dit stukje afsluiten met allemaal boeng leipe straattaal woorden waarmee je indruk kan maken bij je broeders. Maar dat doen we dus niet. Als er boomers zijn die dit stukje lezen en nu teleurgesteld zijn dat ze niet kunnen shinen met hun niffo’s, bedenk dan dat we je een plezier gedaan hebben. Straattaal, mainstream of niet, is vooral een taal voor de jongeren. Ben je geen jongere, dan mag je hooguit de straattaal uit Mocro Maffia gebruiken. Geen dank voor deze gratis tip.