Dit jaar wordt het WK voor het eerst georganiseerd in de winter. Na een ondoorzichtige procedure is het WK voor 2022 al in 2010 toegekend aan Qatar. Het schijnt daar nogal warm te zijn en daarom is alleen voetballen in de winter een optie. Moet een WK voortaan gewoon weer in de zomer? Goede vraag!

Controversieel WK

Voordat we naar het juiste moment voor een eindtoernooi gaan kijken eerst maar eens ons licht schijnen op de toewijzing aan Qatar. In 2010 werd het WK van 2018 aan Rusland toegewezen en in een moeite door werd bepaald dat het WK van 2022 in Qatar wordt gehouden. We kunnen hier lang of kort over zijn, maar dat hier een grote, vieze, smerige lucht van corruptie aan hangt moge duidelijk zijn. Met het tegelijkertijd toewijzen van twee WK’s konden de bobo’s bij de FIFA namelijk dubbel cashen. Ze voelden namelijk de bui al hangen en niet veel later moesten veel officials het veld ruimen. Vandaag nog moesten Blatter en Platini zich tegenover de rechter in Zwitserland verantwoorden voor vermeende corruptie. En laat vermeend in dit geval maar weg.


Doden bij de bouw

In het voetbal gaat veel geld om. Dat er dan mensen zijn die zich via het voetbal persoonlijk willen verrijken, kan je ze bijna niet kwalijk nemen. Macht maakt corrupt en absolute macht maakt absoluut corrupt (quote van Lord Acton). Maar dat het wordt gehouden in een land dat allesbehalve vrij te noemen is wel een kwalijke zaak. Het WK voetbal organiseren in een land waar het strafbaar is om voor je geaardheid uit te komen is een klap in het gezicht van de internationale gemeenschap en voor de professionele voetballers die dit jaar uit de kast zijn gekomen in het bijzonder. Daarnaast zijn er bij de bouw van alle stadions ruim 6500 arbeidsmigranten overleden. 6500! Dat is ruim 80 doden per voetballer die aan het WK meedoet. Nu mag je hier de voetballers niet op aankijken, maar het is wel een gedachte die de moeite waard is om over na te blijven denken.


Midden in de competie

Maar bovenstaande argumenten tegen het WK in Qatar waren al bekend. Er zijn nog meer redenen om geen eindtoernooi in de winter te willen organiseren. Voetbal is een sport vol tradities en al sinds het allereerste WK wordt het in de zomer georganiseerd. Competities eindigen, prijzen worden verdeeld en dan gaat iedereen voor de allerhoogste eer. Nu wordt de competitie halverwege onderbroken en staat een week later opeens het grootste toernooi ter wereld op het programma. Met slechts een week voorbereidingstijd zitten de bondscoaches nu al het met de handen in het haar. Voetballers zullen niet fit aan het WK beginnen, terwijl juist een toernooi met fitte topspelers een genot om naar te kijken is.


Pechvogels

Conclusie: het is allemaal kut. Slecht land, slechte timing, slechte mensen. Toch gaan we weer massaal kijken. Het volk houdt nu eenmaal van voetbal. Topvoetballers daarentegen zijn nu al bang voor de laatste competitiewedstrijd voor het WK begint. Nog even je hamstring verrekken bij Brentford uit, een kruisband scheuren tegen Getafe thuis of een hersenschudding oplopen in Emmen. Dit zijn reële scenario’s. Normaliter kan je een elftal van geblesseerde topspelers maken voor een eindtoernooi, maar dit jaar is de voorspelling dat je daar rustig twee elftallen van kan maken.


Supporters

Nu hebben we het alleen nog maar over de voetballers gehad, maar ook voor de supporters is het een ramp. Op maandag 21 november 11:00 speelt Nederland de openingswedstrijd tegen Senegal. Ga dan maar eens in een wortelpak op een plein lekker dronken staan te wezen. Niet te doen! Ongeacht het eventuele succes van het WK in Qatar moeten we nu alvast met z’n allen afspreken dit nooit meer te doen. Voortaan houden we het weer lekker in de zomer!

Erik