Naast zelf voetballen en het kijken naar het voetbal, hebben we als voetballiefhebber massaal nog een andere hobby. Het kijken naar mannen (ja toch wel voornamelijk mannen) die praten over voetbal. Als je het zo zegt slaat het precies nergens op, maar het kijken naar mannen in een voetbalpraatprogramma is nu eenmaal een fijn tijdverdrijf.

Maar welk programma is nu het beste om naar te kijken? Goede vraag! We zetten de verschillende programma’s voor je op een rij.

Veronica Inside

Dit is in ieder geval het meest bekende voetbalpraatprogramma. De mannen Genee, van der Gijp en Derksen zorgen al jaren voor de nodige relletjes en achtergronden bij het voetbal. Twee keer per week lullen ze slap een eindje weg. En dat werkt. Qua kijkcijfers is dit ook het meest populaire programma. Gemiddeld zo’n 650.000 kijkers, met geregeld uitschieters boven de miljoen. Ondertussen is het programma breder dan alleen voetbal. Ook corona, de politiek en showbizz wordt aan tafel besproken. Als je houdt van het kantinesfeertje is dit zeker het leukste programma om te kijken.

Update: Genee heeft sinds 15 augustus 2022 een nieuw programma met Sneijdertje, Wim Kieft en Andy van der Meijde dat uitsluitend over voetbal gaat. Het programma heet, zeer origineel, Veronica Offside.

Studio Voetbal

Het voetbalpraatprogramma van de NOS. Hier wordt voetbal besproken alsof het hogere wiskunde betreft. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat iets meer Theo Janssen, iets meer van der Vaart en iets minder Willem Vissers het programma wel goed heeft gedaan. Met Sjoerd van Ramshorst als presentator hebben ze ook iets van het grijze imago kunnen afschudden. Voetbal wordt hier nog steeds wel heel erg tactisch gezien en besproken, maar inhoudelijk dus helemaal geen slecht programma. Een speciale vermelding voor de columns van Marcel van Roosmalen en Frank Heinen. Beide zeer de moeite van het kijken waard.

Rondo

Rondo is qua kijkcijfers het kleinste programma. Maar dat is voor een deel te verklaren omdat het achter de betaalmuur van Ziggo verstopt zit. Qua inhoud is dit programma dan weer wezenlijk anders. Waar VI en Studio Voetbal zich voornamelijk richten op de eredivisie, gaat Rondo voornamelijk over buitenlands voetbal. Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië worden hier uitgebreid besproken. Als we het over vaste gasten hebben, is Rondo wel de absolute nummer 1. Met regelmatig Ruud Gullit, Marco van Basten en Youri Mulder aan tafel hebben zij duidelijk de tafelgasten met de meeste interlands en prijzen. Onder de aanstekelijke leiding van Wytse van der Goot een heel fijn programma dus.

VTBL

Het voetbalpraatprogramma van RTL. Hier kunnen we kort over zijn. Presentator Simon Zijlemans en Hedwiges Maduro zorgen ervoor dat je wakker schrikt van het eerste reclame blok. Theo Jansen is nog wel oké, maar met gasten als Anouar Diba (wie?) nemen de programmamakers ook zichzelf niet serieus. Gauw wegzappen maar.

Beste voetbalpraatprogramma

Match of the Day doet niet mee aan deze verkiezing, want dan zouden alle bovenstaande voetbalpraatprogramma’s het keihard verliezen. Als we dan toch een keus moeten maken uit de drie genoemde shows, dan komen we erachter dat het eigenlijk precies niks uitmaakt. Een keus willen maken over welke mannen het beste over voetbal praten en daar dan tot het eind een stukje over lezen is namelijk al erg genoeg. Hebben we je onder valse voorwendselen helemaal tot het einde dit stuk laten lezen dan? Terechte vraag! En ja!