Over twee weken kan Feyenoord in Tirana de kroon op dit fantastische Europese seizoen zetten. Als ze de beker winnen scherpen ze het coëfficiënten-record van Nederland nog iets verder aan. Is dit iets eenmaligs of gaan we door dit jaar nog meer goede jaren beleven en wat doet dit met de Eredivisie? Goede vragen!

Coëfficiëntenranglijst

De coëfficiëntenranglijst van de UEFA beslaat een periode van vijf jaar. De punten die een land haalt in die vijf jaar bij elkaar opgeteld vormen het zogenaamde coëfficiënt. Op die manier wordt een goed jaar opgevangen door een slecht jaar en vice versa. Maar Nederland heeft dit jaar zo een belachelijk goed jaar gehad dat we rustig een slecht jaar kunnen hebben zonder daar op de ranglijst last van te hebben.

Gemiddeld pakt Nederland de laatste jaren ongeveer acht of negen punten op de lijst. Dit jaar (voor de finale van Feyenoord nog) al 19.2. Maar dat is niet het enige. Aankomend jaar valt het historisch slechte jaar 17/18 weg. Toen pakten alle clubs gezamenlijk slechts 2.9 coëfficiëntenpunt. Het gemiddelde schiet aankomend jaar dus omhoog van 7.84 naar 11.6! Topplekken gegarandeerd!

Betere loting

Door de betere plek op de coëfficiëntenranglijst krijgen we ook betere plekken in Europa. We krijgen hoogstwaarschijnlijk een extra Champions League plek en een directe plek in de groepsfase van de Europa League. Op die manier hoeven we minder bang te zijn voor potentiële bananenschillen vroeg in het seizoen. Over vroeg in het seizoen gesproken. Feyenoord begon dit seizoen al op 22 juli aan de Europese campagne! Door het later instromen in Europa de komende jaren kunnen spelers tenminste fatsoenlijk vakantie vieren. Je hebt extra tijd om te trainen en om je selectie op orde te brengen. Zo voorkom je blamages tegen bijvoorbeeld Rosenborg zoals Ajax dat in 2017 overkwam.

Meer geld

Uiteindelijk draait alles, zo ook voetbal, om geld. Met meer geld koop je betere spelers en met betere spelers win je meer wedstrijden. Simpel. Al het geld dat in de Europese campagnes verdiend wordt, gaat de aankomende jaren ook zijn weerslag op de Eredivisie hebben. Een extra Champions League plek brengt al ongeveer dertig miljoen extra aan startgeld in het laatje. Maar los van het startgeld, prijzengeld en de recettes gaat ook de waarde van de spelers omhoog. Spelers die zichzelf op het Europese podium hebben laten zien zijn nu eenmaal meer geld waard. Indirect heeft dat ook zijn weerslag op andere spelers in de Eredivisie. Dus ook spelers van pak ‘m beet FC Groningen worden meer waard. Zo gaan er de komende jaren dus vele miljoenen extra richting de eredivisie.

Kwaliteit

Al deze ontwikkelingen gaan de komende jaren zorgen voor een kwaliteitsimpuls van de Eredivisie. Het wordt voor clubs makkelijker goede spelers halen, omdat je de belofte van gegarandeerd Europees voetbal kan doen. Daarnaast kan je als club een beter salaris aan de spelers bieden, omdat de begroting omhoog gaat. Daarnaast blijven topspelers misschien een jaartje langer omdat het vooruitzicht van Europees voetbal toch echt aantrekkelijker is dan voetballen bij de nummer twaalf van Spanje.

Conclusie

We gaan een aantal mooie jaren tegemoet. Als we volgend seizoen een redelijk tot goed Europees jaar draaien kan Nederland zich zelfs gaan melden om de strijd voor plek vijf met Frankrijk. Maar ook met plek zes zitten we de komende jaren gebakken. De volgende twee á drie jaar gaan we op alle fronten (loting, geld, kwaliteit) profiteren van dit Europese jaar. En wie weet wat er dan nog meer in het vat zit. Al moeten we daar nog even de nieuwe opzet van de Champions League voor afwachten. Die belooft namelijk weinig goeds voor de kleine landen. Maar ach, daar horen we nu toch niet meer bij!