Eind 2020 kondigde Feyenoord met veel bombarie de nieuwe hoofdtrainer vanaf het seizoen 2021-2022 aan: Arne Slot. Afgelopen augustus vroeg Terechte Vraag zich af of de hand van Arne Slot al zichtbaar was. Hoe staat hij er nu voor? Goede vraag! Tijd om de balans op te maken.

Arne Slot versus andere trainers

Laten we gewoon even starten met de keiharde cijfers. Het betonvoetbal van Dick Advocaat was vaak niet om aan te gluren, maar de kleine generaal pakte wel belangrijke punten in zijn periode bij Feyenoord. Hoe verhoudt zich dat tot andere trainers? Sinds seizoen 2016-2017 pakte alleen Giovanni van Bronckhorst meer punten na 24 speelrondes dan Arne Slot: 61. Dit was dan ook het kampioensjaar van de Rotterdammers. Dick Advocaat stond na hetzelfde aantal speelrondes op respectievelijk 46 en 43 bij elkaar gesprokkelde punten. Met tot dusver 51 bij elkaar gevoetbalde punten doet kersverse Feyenoord trainer Arne Slot het allesbehalve slecht.

Feyenoord in Europa

Niet alleen in de competitie, maar vooral in Europa stelde Feyenoord de afgelopen jaren vaak teleur. Als het überhaupt al mocht aantreden. De laatste keer dat Feyenoord na de winter mocht aantreden op Europees niveau was in het seizoen 2014-2015, toen het bijvoorbeeld in een weergaloze wedstrijd het Spaanse Sevilla versloeg. De Europa Conference League biedt dit jaar uitkomst voor de Nederlandse ploegen. Feyenoord is momenteel gekwalificeerd voor de achtste finale, waar het mag aantreden tegen Partizan Belgrado. In de groepsfase lieten de Rotterdammers onder andere de Tsjechische en Israëlische kampioenen achter zich. Niet de meest aansprekende competitie, maar een Europees succesje moet in Nederland altijd gekoesterd worden. De coëfficientenpolonaise is in volle gang!

Feyenoord in de competitie

Arne Slot verzamelde dus al 51 punten in de Eredivisie. Daarmee staan de Rotterdammers momenteel op een 3e plek. Toch lijkt Feyenoord eerder om plek 3 te moeten gaan strijden met AZ, dan dat er naar boven gekeken kan worden, waar Ajax en PSV de dienst uitmaken. Desondanks was vooraf de verwachting niet dat de nieuwe trainer wonderen zou gaan verrichten aan de Maas. Maar, in een seizoen waar veel wijzigingen hebben plaatsgevonden zowel op als naast het veld, lijkt de huidige positie van Feyenoord het hoogst haalbare. Volgend jaar zullen de verwachtingen verder worden aangescherpt. Zeker, wanneer Feyenoord het aanstaande zomer voor elkaar krijgt om transferbudget bij elkaar te verkopen. De portemonnee van Frank Arnesen is momenteel nog leger dan de jurystoelen bij The Voice of Holland.

Speelstijl Arne Slot

Dick Advocaat heeft verdienstelijk werk geleverd, maar het voetbal was vaak niet om over naar huis te schrijven. Zelfs in het laatste kampioensjaar van Feyenoord was men niet altijd te spreken over de manier van spelen. De gewenste speelstijl van Arne Slot was bekend, maar kan hij dat met het materiaal van Feyenoord ook voor elkaar boksen? Het antwoord is overduidelijk ja. Feyenoord heeft een duidelijke visie, waarin men de tegenstander vroeg op eigen helft vast probeert te zetten en de controle neemt over de wedstrijd. Helpt Arne Slot Feyenoord verder? Terechte vraag! De tussentijdse conclusie is volmondig ja, maar vanaf volgend seizoen wordt er meer verwacht dan een attractieve speelstijl. Aan het eind van het seizoen worden de prijzen verdeeld, waar Arne Slot moet zorgen dat Feyenoord tot aan de laatste speelronde meespeelt om het zilverwerk.