Met een aantal karige jaren achter de rug, maakt het Nederlands voetbal dit voetbalseizoen een enorme opmars. Alleen Ajax gooide de afgelopen jaren hoge ogen in Europa, maar dit seizoen is alles anders. Hoe presteren de Nederlandse voetbalclubs in Europa? Goede vraag!

Vitesse in Europa

We beginnen met het team waar vooraf het minst van verwacht werd. Vitesse is in het voetbalseizoen 2021/2022 één van de Nederlandse voetbalclubs in Europa. In een uitermate lastige poule (voor Conference League begrippen) met Tottenham Hotspur, het Franse Stade Rennes en het vrij onbekende NS Mura uit Slovenië. Des te knapper is het dat Vitesse in Europa met nog één speelronde te gaan volop meedoet in deze groep. Dan moet er wel met ruime cijfers van NS Mura gewonnen worden, er vanuit gaande dat Tottenham Hotspur zijn laatste wedstrijd winnend afsluit.

AZ in Europa

AZ heeft zijn ticket voor Europees voetbal na de winterstop al verzilverd. Met elf punten uit vijf wedstrijden is AZ in Europa voor een groot deel verantwoordelijk voor de huidige coëfficiëntenpolonaise. Een plek in de groepsfase van de Europa League liepen de Alkmaarders mis, maar voor het Nederlandse voetbal is de Conference League een uitkomst van jewelste gebleken.

Feyenoord in Europa

De Rotterdammers moesten dit Europese voetbalseizoen al vroeg starten. Er moesten drie voorrondes worden overleefd, voordat Feyenoord in Europa de groepsfase mocht betreden. De voorrondes verliepen vlekkeloos, evenals de groepsfase zelfs. Toch is Europese overwintering voor Feyenoord geen jaarlijkse traditie. Sterker nog: de laatste keer dat Feyenoord in Europa de knockout-fase behaalde, dateert al van zeven jaar geleden. Met de reeds verzilverde eerste plek in een lastige poule, levert Feyenoord dit seizoen een puike prestatie.

PSV in Europa

Als we één Nederlandse ploeg moeten noemen die tegenvalt, is dat toch PSV. De Eindhovenaren liepen tegen Benfica Champions League voetbal mis. Een tegenslag die hard aankwam in de Lichtstad. Ook de groepsfase in de Europa League verloopt nog niet vlekkeloos. Toch heeft PSV in Europa alles nog in eigen hand. In de allesbeslissende wedstrijd in Estadio Anoeta heeft PSV minstens een gelijkspel nodig tegen het Spaanse Real Sociedad.

Ajax in Europa

Ajax in Europa is de afgelopen jaren een daverend succes te noemen. Ondanks de tegenvallende afgelopen twee Europese campagnes in de Champions League, hebben de Amsterdammers met hun frivole voetbal enorm veel respect afgedwongen. Na vijf wedstrijden heeft Ajax de volle buit van vijftien punten binnengeharkt. In een poule met Borussia Dortmund, Sporting Lissabon en Besiktas mag dit toch een spectaculair resultaat genoemd worden. Met de eerste plek, een moddervette bonus en een karrenvracht aan Europese punten voor de coëfficiëntenranglijst mag Ajax zich dit seizoen de beste Nederlandse voetbalclub in Europa noemen.