Tegenwoordig is elke chocoladereep, brownie of pepernoot te verkrijgen in de karamel zeezout variant. Karamel zeezout lijkt wel het summum van twee smaken die ogenschijnlijk niet bij elkaar horen en daarom zo populair is.

Maar waar komt deze bizarre voorliefde voor zeezout en karamel vandaan? En waarom schrijven we het nooit met ‘zeezout’ vooraan, zoals ik zojuist gedaan heb? Allemaal hele goede en hele terechte vragen!

Waar komt karamel zeezout vandaan?

Het schijnt dat een Franse patissier, Henri le Doux, ooit in de jaren ’70 al klontjes zoute boter door zijn karamel heen roerde. Bewust of onbewust, deze beste man heeft er dus voor gezorgd dat je tegenwoordig te pas en te onpas gezouten karamel in je mik geschoven krijgt. Fast forward naar de 21e eeuw en de uitspraak van Obama dat salted caramel zijn favoriete koffie was, plus de introductie van de smaak door Haägen-Dazs in 2008. De hype was compleet. Althans, voor de hipsters dan. Bij het grote publiek in Nederland duurde het tot 2012, met de introductie van de Tony Chocolonely reep. Vanaf dat moment moest iedereen van deze ontdekking karamelding maken en zijn gezouten mening erover geven.

Waarom kicken we op karamel zeezout?

Wat maakt zeezout karamel nou specialer dan bijvoorbeeld Speculaas-Oude kaas? Dat rijmt in ieder geval nog. Dat komt omdat we letterlijk kicken op deze smaakcombinatie. Als we karamel zeezout eten komen er in onze hersenen namelijk dezelfde stofjes vrij als bij een shot heroïne. Dit noemen we met een mooi woord ook wel een ‘hedonic escalation’. De combinatie is dus letterlijk verslavend lekker. Ondanks dat de walging en misselijkheid na het opeten van een hele reep in vijf minuten ook niet goed is voor je eigenwaarde, is het nog altijd beter dan aan de drugs gaan! En zo is het ook!

Maar moeten we dan alles met deze combinatie doen?

Hier kunnen we kort over zijn. Nee! Niet elk product knapt op van een karamel zeezout combinatie. Sterker nog: er zijn ook gewoon een aantal dingen die mega smerig worden door er maar rücksichtslos karamel en zeezout doorheen te donderen. Hieronder de vijf gekste producten die niet opknappen van karamel zeezout en helaas echt bestaan (hebben).

  1. Karamel zeezout chips
  2. Karamel zeezout tandpasta
  3. Karamel zeezout spruitjes
  4. Karamel zeezout kaas
  5. Karamel zeezout aanmaaklimonade

Is de gezouten karamel rage al bijna voorbij?

Karamel zeezout is here to stay, helaas, maar als we Google Trends moeten geloven ligt het hoogtepunt van deze rage gelukkig een eind achter ons. Kunnen we gewoon weer normale repen melkchocolade (of beter nog, puur!) gaan eten. Wat dan de nieuwste rage gaat worden? Goede vraag! Houd Bacon-Chocolade in de gaten!