Het bekende gezegde is natuurlijk dat kleren de man maken. Maar voor schoenen geldt dat misschien nóg wel meer. Je outfit begint of eindigt letterlijk bij je schoenen. Maar wat zeggen schoenen eigenlijk over je? En zijn ze wel zo belangrijk? Oftewel, maken schoenen echt de man?

Allemaal hele goede en Terechte Vragen! Terechte Vraag neemt je mee in de wondere wereld van het schoeisel. En ja, we gaan het ook over de stappers van Hugo de Jonge hebben.

Schoenen en karakter.

Of je het nu wil of niet, je outfit zegt altijd iets over je karakter. Je beslist ’s ochtends zelf wat je uit de kast trekt en wat voor je schoeisel je daar bij aantrekt. Elk kledingstuk geeft iets weg over je karakter of in zekere zin over wat je wil uitstralen. Johan Cruijff zei ooit: “Als ik jou vraag te laten zien wat je kan, zou je laten zien wat je kan. Maar dan weet ik meteen ook wat je niet kan, want dat laat je niet zien“. Nou, zo werkt dat dus met kleding en in het bijzonder schoenen ook. Schoenen maken dus de man, we weten alleen nog niet wat sneakers, loafers, instappers of bordeelsluipertjes over de man zeggen. Daar komen we zo op!

Mannen krijgen steeds meer schoenen

Waar vroeger de liefde voor schoenen uitsluitend werd toegeschreven aan vrouwen, ligt die tijd inmiddels ver achter ons. Ik bedoel, het is tenslotte ook al 2022. Al hebben vrouwen nog steeds gemiddeld 23(!) paar schoenen, de mannen kunnen tegenwoordig aardig volgen. Maar liefst 16% van de mannen heeft meer dan vijftien paar schoenen bij elkaar geshopt. Toch doet bijna vier op de tien mannen het nog met minder dan vijf paar. Er is dus nog ruimte voor groei. Groei inderdaad, want ondergetekende is zelf fervent voorstander van een grote schoenenverzameling. Maar dat even geheel terzijde.

De grote schoenentest

Uit onderzoek is gebleken dat als je een groep mensen naar je schoenen laat kijken, ze dan vrij accuraat je karaktereigenschappen kunnen raden. Dat niet alleen: zo kunnen ook je leeftijd en inkomen vrij nauwkeurig geschat worden! Maar genoeg gekletst, we gaan nu vertellen wat schoenen over je zeggen. Een stukje zoolsearching.

  • Sneakers. De drager van de sneaker is een enthousiaste jongeman of man die zich graag jong voelt. Comfort en gemak is belangrijk. Daarnaast is de sneakerdrager een goede vriend. Vriendschappen vindt hij namelijk belangrijk. Ben je meer van de drukke printjes en kleurtjes? Dan ben je op een goede manier druk en zeer waarschijnlijk een extravert persoon.
  • Puntschoentjes met printjes. Ook wel bekend als de Hugo de Jonge schoentjes. Dragers van deze schoenen staan bekend als harde werkers en hebben vaak een uitgesproken mening. Ze gaan niet mee met modetrends, maar kiezen bewust hun eigen pad.
  • Saaie schoenen. Van die dertien in een dozijn soort van bruine sneakers met nul gevoel van stijl erin. Deze schoenen worden gedragen door meegaande mensen die zich in het openbaar het liefst een beetje verstoppen. Niet geheel verrassend hebben deze mensen moeite met het starten van een relatie.
  • Loafers. Je bent waarschijnlijk blank en je verdient goed. Of je ouders, dat mag ook. En daar is niks mis mee. Uiteraard draag je ze zonder sokken. Lekker pik.
  • Kistjes. Je bent van het praktische soort. Schoenen zijn functioneel. Dat is ook makkelijker als je aan het klussen, wandelen, timmeren of vogelspotten (ja, echt) bent. Je bent heel direct in je communicatie en je verspilt het liefst geen tijd aan zaken die voor jou niet interessant zijn. Daarnaast houd je van rockmuziek of een nog harder muziekgenre.

Wie de schoen past

Staat jouw schoen hierboven en klopt de beschrijving niet? Dan ben je waarschijnlijk de uitzondering die de regel bevestigt. Maakt verder ook niet uit, want we zijn hier niet op de horoscoop afdeling van de Libelle. Heb je nog het idee dat we een type schoen vergeten zijn of wil je graag vertellen wat jij van mannen op loafers vindt? Laat gerust een reactie achter! Welke schoenen ondergetekende draagt? Goede Vraag! Uiteraard de puntschoentjes met printjes!