Wanneer je onvoorziene kosten hebt, zoals een kapotte CV-ketel, een wasmachine die gestopt is met draaien of een koelkast die het bier niet meer koel kan houden, is het heerlijk om een spaarpotje te hebben. Is een spaarrekening dan ideaal? Of is beleggen een betere optie? Kun je beter sparen of beleggen? Goede vraag!

Historisch lage spaarrente

Geld apart zetten op een spaarrekening is nog steeds een veelgebruikte manier om te sparen. Maar echt rijk word je er niet meer van. De gemiddelde rente op een spaarrekening was in 2021 slechts 0,05%, volgens geld.nl. De verwachting is dan ook dat deze historisch lage spaarrente in 2022 niet veel zal fluctueren. Bovendien krijgen nóg meer spaarders te maken met negatieve rente. Nu ook ABN AMRO overstag is, geldt voor vrijwel alle banken in 2022 dat de grens voor negatieve spaarrente verlaagd is tot €100.000. Dus zodra je een flink spaarpotje hebt opgebouwd, mag je negatieve rente gaan afdragen. Allemaal niet ideaal.

Sparen is riskant

Toch wil je graag een buffer opbouwen, voor het geval dat de eerder genoemde onvoorziene kosten op gaan spelen. Het is dan ook verstandig om vooraf na te denken waar het spaarpotje voor gebruikt zal worden. Naast het feit dat je te maken hebt met lage rente en te betalen belasting, zorgt de inflatie ervoor dat je gespaarde geld steeds minder waard wordt. Over tientallen jaren betaal je hoogstwaarschijnlijk twee keer zo veel geld voor je karretje boodschappen als nu. Desondanks wordt sparen wel als een veilige optie gezien, aangezien je nooit je inlegbedrag verliest. Het zijn lastige afwegingen.

Voordelen van beleggen

Wat zijn dan de voordelen van beleggen? We schuiven het niet onder stoelen of banken: het mogelijke rendement dat behaald kan worden middels beleggen is vele malen groter dan bij sparen. Bovendien is het een ideale manier om passief inkomen te genereren. Wanneer je er zelf de ballen verstand van hebt, kun je beleggen uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Zodoende kun je geld verdienen, zonder er iets voor te doen. Daarnaast is jouw opgebouwde vermogen altijd beschikbaar. Desondanks is het wel verstandiger om je belegging voor langere tijd aan te houden. Maar let op: beleggen doe je nooit zonder risico. Je bent niet verzekerd van een positief rendement.

Korte- of lange termijn

Je hebt stalen ballen nodig om succesvol te beleggen. Om succesvol te kunnen beleggen, is het belangrijk om je geld voor langere termijn te investeren. In de tussentijd kan je heerlijk dromen over een onbezorgd pensioen. Zorg ervoor dat je alleen het geld belegd dat je niet op korte termijn nodig denkt te hebben. Sparen blijft een ideale manier om een buffer te creëren voor jezelf voor de korte termijn. Gaat die verdraaide wasmachine kapot? Dan is een vaatwasser huren een optie, maar met het gespaarde geld kan er ook een gloednieuwe vaatwasser worden aangeschaft.

Sparen of beleggen

Het blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie, waarbij eenieder er anders tegenaan kijkt. Beleggen brengt meer risico’s met zich mee, terwijl je spaargeld na verloop van tijd minder waard wordt wegens de aanhoudende inflatie. Beide opties brengen voordelen met zich mee, waar je bij jezelf te rade moet gaan of het spaardoel voor de kortere- of langere langere termijn bedoeld is. Kun je beter sparen of beleggen? Terechte vraag! Wellicht is een combinatie van beide opties wel de meest logische beslissing. Waan jezelf nog niet in je zwembroek op de Caraïben, maar denk goed na over je vervolgstap.