Wild om je heen slaan, slaapwandelend de tuin in of hard om de naam van de beste vriend(in) van je geliefde schreeuwen. Het zijn allemaal zaken die je liever achterwege laat tijdens je welverdiende nachtrust. Maar wat betekent het als je veel droomt? Goede vraag!

Verschillende slaapfasen

Je hebt verschillende typen slaap. Zo is er de ‘lichte slaap’, die na verloop van tijd overgaat in een ‘diepe slaap’. Ondanks dat je veel mensen hoort zeggen dat ze ‘diep geslapen’ hebben, duurt deze slaap relatief gezien vrij kort. Deze diepe slaap duurt vaak slechts een half uur. De alom bekende slaap waarin je droomt, is de REM-slaap. Hartritme en ademhaling worden onrustiger en je ogen bewegen voortdurend. Nerveuze bedoeling. Je wordt vervolgens kort wakker zonder het door te hebben. Na deze REM-slaap begint het liedje weer van voor af aan.

Wat betekenen mijn dromen?

De grote vraag is natuurlijk: wat betekenen mijn dromen? Zwetend wakker worden na een heftige achtervolging: een bekend fenomeen. Het geeft vaak aan dat je stress ervaart of moeite hebt om met jouw angsten om te gaan. Maar de grootste vrees hebben we toch voor het vreemdgaan tijdens dromen. Ga je zelf vreemd? Dit duidt op weinig vertrouwen in je huidige relatie. Gaat jouw partner vreemd tijdens je droom? Je bent bang om hem of haar te verliezen. Trek zelf maar de conclusies..

Is het goed als je droomt?

Niet iedere droom is altijd even leuk of spannend. Toch is dromen uitermate gezond voor je mentale gesteldheid. Op een doorsnee dag ondergaat een mens vele emoties en ervaringen. Het is belangrijk dat je dit kunt verwerken en dat doe je dus tijdens je droom. Of wellicht droom jij wel over het beste idee van Nederland. Om de volgende morgen weer met een leeg hoofd aan een nieuwe chaotische werkdag te beginnen, is dromen dus geen overbodige luxe.

Wat kan je doen tegen veel dromen?

Een droom waarin je met Emma Heesters (of Jim Bakkum voor de vrouwen) door een veld vol zonnebloemen huppelt, is geen ramp. Een nachtmerrie is een ander verhaal. Bespreek je nachtmerries met anderen om het van je af te kunnen zetten. Bovendien helpt het ook om niet om 23:55 nog een half uur lang naar ongemakkelijke dansjes op TikTok te gaan kijken. Lees een boek!

Dromen is gezond

Er zijn dus talloze oorzaken te bedenken. Dromen is gezond, maar zwetend wakker worden nadat je achterna bent gezeten door een stel losgeslagen zwanen, is niet ideaal. Dus wat betekent het als je veel droomt? Terechte vraag! Het houdt in dat je emoties aan het verwerken bent. Geen reden om je zorgen te maken, maar probeer het vreemdgaan tijdens je REM-slaap een beetje tactisch te timen..