Nadat we laatst al vrij nauwkeurig de zomerhit van 2021 hebben bepaald, is het tijd om de blik op een iets groter aantal jaren te richten. We zijn ondertussen namelijk al twee decennia diep in de 21e eeuw.

Het is dan ook een mooi moment om de balans op te maken voor de zomerhit van deze eeuw. Tot nu toe natuurlijk. Een nummer dat er meteen bovenuit springt is Suavemente van Elvis Crespo. Zeg je Suavemente, dan zeg je zomerhit. Maar is dat ook genoeg om nu al gekroond te worden tot zomerhit van deze eeuw? Goede vraag!

Waarom het dé zomerhit is

Alle ingrediënten die bij een zomerhit horen, zijn in Suavemente aanwezig. Gezongen door een zwoele Puerto Ricaan met een net iets te fout kapsel. Een dito over the top videoclip en lyrics die je niet hoeft te begrijpen om te weten wat er gezegd wordt. Een refrein dat je zowel zwoel tegen je zomerse vakantieliefde kan zingen, maar dat je ook na twaalf mojito nog moeiteloos mee kan brullen. Het is zelfs zo’n goed nummer dat we het meetellen voor deze eeuw, terwijl het oorspronkelijk al in 1998 (!) is uitgebracht. We tellen het toch mee, omdat het in eerste instantie hier niet eens de hitlijsten wist te halen. Als je zo’n stroeve start als nummer kan overwinnen, ben je bestemd voor de eeuwigheid!

Andere kanshebbers

Uiteraard waren er nog andere nummers in de race voor deze prestigieuze titel. Wat dacht je van de onderstaande nummers die het om uiteenlopende redenen allemaal nét niet zijn geworden:

  • Summerjam 2003 van Sunclub vs. The Underdog Project
  • La Camisa Negra van Juanes
  • Que si, Que no van onze eigen Jody Bernal
  • Despacito van Luis Fonsi
  • Toppertje van Guillermo en Tropical Danny

Bestaat er ook zoiets als een winterhit?

Voorlopig hebben we de kwestie van de zomerhit even afgesloten. Voorjaar 2022 komen we terug met de tip voor de zomerhit 2022! Roept wel meteen de vraag op: bestaat er ook zoiets als een winterhit? Terechte vraag! Maar het antwoord daarop is nee en je kan gewoon al vanaf november Mariah Carey op repeat zetten.

Erik