Bier in blik was een aantal jaar geleden nog slechts voorbehouden aan Schultenbräu en aan Heineken op Koningsdag, maar met de intrede van het speciaalbier in Nederland heeft ook bier in blik onmiskenbaar aan populariteit gewonnen.

Waar er nog genoeg mensen zijn die zweren bij een vers getapt pintje, zijn er dus zeker 6 redenen te bedenken waarom je bier uit blik zou drinken. Welke redenen? Goede vraag!

1. Lekker donker

Bier en licht moeten elkaar niet. Bier dat te lang is blootgesteld aan licht, gaat smaken naar karton en ook nog eens stinken. Vandaar dat bierflesjes over het algemeen donker van kleur zijn. Maar zelfs de donkerste bierflesjes houden maar maximaal 98% van de UV-stralen tegen. Bier in blik daarentegen is volledig beschermd tegen licht. Smullen maar!

2. Zuurstofvrij

Bier is een gevoelig baasje. Naast licht kan het ook niet tegen zuurstof. En nu komt het: de kroonkurk op een flesje bier sluit wel oké af, maar ook niet meer dan dat. Na verloop van tijd zal er altijd een beetje zuurstof in het flesje komen. Zuurstof is nodig voor ons om te ademen, maar bij bier zorgt het voor oxidatie. Dat is funest voor de smaak. En drie keer raden waar helemaal geen zuurstof bij komt? Juist ja, bier in blik!

3. Smaak van bier in blik

Je hebt altijd die ene zelfbenoemde fijnproever-vriend. Bier in blik hoeft hij niet, want dat geeft een metalige smaak aan zijn gerstenat. Onzin natuurlijk, aan de binnenkant van een blikje zit een fijn filmlaagje waardoor je speciaalbier niet eens naar metaal kán smaken. En als die fijnproever toch zo goed metaal kan proeven: waarom hoor je hem nooit over tapbiertjes die in metalen fusten worden geleverd?

4. Sneller gekoeld en minder breekbaar

Door de compacte vorm van het blikje is je biertje ook sneller koud. Ideaal als het tempo er op een warme zomerdag in het weekend goed in zit. Mocht je door dat tempo halverwege de avond per ongeluk wat biertjes omstoten, sta je in ieder geval niet met je voeten in het glas. Bier in blik is dus niet alleen lekker, het is ook nog eens een veilige vriend.

5. Makkelijker vervoerbaar

Aluminium is lichter dan glas, dus met boodschappen doen voel je al het plezier van blikken bier. Een gewoon bierflesje weegt gemiddeld 190 gram. Een blikje slechts tussen de vijf en 10 gram. Tel uit je winst. Daarnaast zijn blikjes stapelbaar. Kan je meteen voor alle 10 je vrienden een rondje meenemen, wel zo handig.

6. Beter voor het milieu

Aluminium is een grondstof die oneindig te recyclen is. Hierbij blijft de kwaliteit van het aluminium gewoon netjes hetzelfde. Bij het scheiden van afval worden grote magneten gebruikt, dus zelfs met recyclen een heel milieubewust grondstofje. Zoals het bekende spreekwoord luidt: een beter milieu, begint bij je biertje.

Proost!

We kunnen natuurlijk nog veel meer redenen bedenken voor het drinken van bier uit blik. Toffe namen, vette plaatjes, ontzettend hipster en ga zo maar door. Maar na dit stukje trekken we lekker een koude rakker voor de vrijmibo open. Of we die ons laten smaken? Terechte vraag! En ja!

Dimitri