De digitalisering van de maatschappij voltrekt zich in rap tempo. We scrollen, swipen, liken en delen wat af met z’n allen. Ondanks dat we tegenwoordig meer informatie dan ooit tot ons nemen, is de moeder aller informatieverschaffers, het boek, al jaren steeds minder in trek.

Terwijl het lezen van een boek zo veel voordelen en inzichten met zich meebrengt. Zoveel zelfs, dat je je moet afvragen of je niet gewoon elke dag even een boek moet open slaan. Goede vraag!

Lezen zorgt voor minder stress

In de gejaagde wereld waarin wij leven is het verlagen van je stressniveau altijd een goed idee. Tijdens het woord voor woord lezen van een boek, sluit je je volledig af voor de buitenwereld. Dit zorgt voor een diepe focus waardoor je ook fysiek ontspant. Dit is een wezenlijke andere ontspanning dan bijvoorbeeld dit artikel op je smartphone lezen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Sussex uit 2009 verlaagt lezen het stressniveau met wel 68%. Dat is zelfs meer dan het luisteren naar muziek of een rondje wandelen. Aangezien iedereen tijdens corona wandelen heeft ontdekt als stressverlagend, is het nu dus tijd om lezen te herontdekken.

Goed boek, goede baan

Gemiddeld bestaat 80% van de bezigheden op het werk uit lezen en schrijven. Goed kunnen lezen is dan ook een must. Laaggeletterdheid komt helaas nog veel voor. 1 op de 6 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Dat bekent dus dat er heel veel mensen zijn die moeite hebben met bijvoorbeeld een normale kantoorbaan. Als elke e-mail of alle notulen een opgave voor je zijn, is dat geen goed nieuws voor je kansen op de arbeidsmarkt. Dus doe jezelf een plezier en sla regelmatig een boek open.

Ontdek de wereld

Lezen is de uitgelezen manier om de wereld te ontdekken. Je hoeft alleen maar een boek open te slaan om in aanraking te komen met andere denkbeelden, inzichten en invalshoeken. Het mooie aan lezen is dan ook het niet uitmaakt wát je leest. Of het nu de nieuwste topper uit de bouquet reeks is, de zoveelste biografie van een sporter of De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, alles is goed. Elk nieuw boek dat je leest zorgt voor een bredere kijk op de wereld én zorgt ervoor dat je daardoor empathischer in het leven komt staan. Zo heeft je directe omgeving er ook wat aan!

Een boek is leuk

De allerbelangrijkste reden om te lezen is natuurlijk dat het gewoon leuk is. Je zal jezelf verbazen hoe fijn tijdverdrijf het is. Het moeilijkste aan lezen is daadwerkelijk het beginnen met lezen. Omdat Terechte Vraag je graag op weg helpt, hieronder 5 totaal willekeurig gekozen boeken uit de 129.864.880 boeken die er op de wereld zijn.