Je wordt wakker, stapt onder de douche, poetst je tanden, trimt je neushaar, likje gel in je vetkuif en vervolgens ga je ontbijten. Bewust of onbewust heeft vrijwel iedereen zijn vastigheden in de ochtend. Hoe belangrijk is een ochtendroutine eigenlijk? Goede vraag!

Wat is een ochtendroutine?

Veel mensen herhalen iedere ochtend een aantal handelingen, voordat zij aan hun werk- of schooldag gaat beginnen. Een ochtendroutine is dus simpelweg het herhalen van een verzameling gewoontes. Zodra je het één hebt voltooid, begin je aan het volgende. En stiekem doe je dat iedere dag in dezelfde volgorde. Ga maar eens na. Zo ben je het nu eenmaal gewend. Het geeft veel mensen rust en regelmaat. Maar, wat schiet je er verder allemaal mee op? Buiten het feit dat het voor de mensen om je heen buitengewoon aangenaam is dat jij iedere dag even onder de douche springt.


Voordelen van een ochtendroutine

Dat bakje koffie in de ochtend sla je zelden over. Het daarna onvermijdelijke bezoekje aan de wc overigens ook niet, maar dat terzijde. Een gestructureerde ochtendroutine brengt voordelen met zich mee. De mens is druk, heeft weinig tijd en doet alles zo snel mogelijk. Een goede ochtendroutine zorgt voor een verminderde hoeveelheid stress. Door niet te snoozen, maar geordend aan de dag te beginnen, bespaar je logischerwijs ook tijd. Dat geeft je bijvoorbeeld de ruimte om gezond (!) te kunnen ontbijten, maar ook op het gemakje nog een boek te lezen. We hebben al eerder verteld wat daar de voordelen van zijn. Bovendien: meer structuur in combinatie met minder stress zorgt voor een hogere productiviteit. Dan heeft je baas ook zowaar nog iets aan je.


Koud douchen

Een ochtendroutine hoeft natuurlijk niet per definitie te bestaan uit een half uur durende yogasessie of mediteren aan een kabbelend riviertje. De rust hebben om jouw noodzakelijke taken of te kunnen strepen, is meer dan voldoende. Toch zijn er mensen die het allemaal nét even iets serieuzer aanpakken. Een koude douche nemen is hier een voorbeeld van. Niet alleen een verminderd stressniveau zorgt voor een productievere dag, maar ook een ijskoude douche kan ervoor zorgen dat jij alert aan de dag begint.


Sporten onderdeel van ochtendroutine

Voor de echte uitslovers is het natuurlijk ook een optie om ’s ochtends direct met een workout te beginnen. Ondanks het feit dat het discipline, doorzettingsvermogen en daadkracht vereist om je pyjama vroeg op de dag voor een trainingsoutfit om te wisselen, heeft het zo zijn voordelen. Jezelf in het zweet werken zorgt voor creatieve inzichten dankzij je frisse, actieve geest. Daarnaast is je lichaam ’s ochtends beter in staat om vetten los te maken, waardoor het opgebouwde wintervachtje sneller verdwijnt dankzij een sneller vetverbranding. Het kost wat pijn en moeite, maar sporten zou een uitstekende optie zijn binnen jouw ochtendroutine.


Tips voor een goede dagstart

Enige regelmaat in je leven kan dus geen kwaad. Een aantal kleine aanpassingen in de ochtend kunnen al zorgen voor een productievere dag. Of we nog wat tips hebben om hier mee aan de slag te gaan? Terechte vraag! Met een beetje hulp van James Everett Youngblood, die 1.000 ochtendroutines testte, hebben we een aantal tips voor je opgesteld:


  • Begin ’s avonds met je ochtendroutine door bijvoorbeeld je tas vast in te pakken
  • Wees consistent, verandering kost tijd
  • Zorg voor beweging in de ochtend (wandelen, yoga, hardlopen, etc.)
  • Sla vooral niet door. Zorg voor een haalbare ochtendroutine en voorkom stress