Opeens is het alweer juni. De zomer heeft zich plots aangediend. Heerlijk weer flaneren over het strand. Één probleem. Je hebt er geen rekening mee gehouden dat je lichaam nog in wintermodus zit. Wanneer had je dan moeten beginnen om nu een summer body te hebben? Goede vraag!

Wat is een summer body?

Allereerst, wat is een summer body eigenlijk? Dat kan voor iedereen verschillen. Een summer body (ook wel beach body genoemd) is een lichaam waar jij je zomers goed bij voelt. Maar goed, we zijn in dit stukje geen body positivity aan het promoten. Je mag het in deze tijd bijna niet meer zeggen, maar we willen weten hoe je met een sixpack en zonder flubberbillen iedereen het nakijken kan geven bij de eerste echte zonnestralen. Een lichaam waar fitboys en fitgirls jaloers op zijn. Body positivity doen we weer als we drie lagen kleding en winterjassen aantrekken.


Summer body schema

Als je dit stukje zit te lezen en je moet nog beginnen dan ben je te laat. Summer bodies are made in winter. Hou gewoon het volgende als stelregel aan: gooi jezelf in december helemaal vol met drank en eten en begin dan aan je goede voornemens. Stop met alles dat het leven leuk maakt en je hebt eind mei een strak wasbordje te pakken. Simpel. Wat je vooral niet moet om je summer body te bereiken is een maand van tevoren beginnen met een crash dieet. Het kan he, weinig calorieën pakken, een maand lang elke dag sporten en alleen nog maar fruitsapjes drinken. Maar heel gezond is dat niet voor je lichaam. En waarom zou je één maand afzien als je het ook geleidelijk in vijf maanden kan doen?


Vijf maanden plan

Op 1 januari met je summer body starten is vroeg zat. Grote kans dat je meedoet aan Dry January, dus dat zijn al een hoop calorieën die je niet meer binnenkrijgt. En wat er niet aankomt hoeft er ook niet af. Verder moet je jezelf gewoon de volgende gewoontes aanleren: minimaal drie keer per week krachttraining, regelmatig wandelen of fietsen en stoppen met eten na acht uur ’s avonds. Zo simpel is het. Vervang overdag je tussendoortje door een stuk fruit en probeer eens wat vaker de alcohol te laten staan. Maak van water je beste vriend (minimaal twee liter per dag) en je zit gebakken. Het helpt als je kleine doelen stelt voor jezelf. Zo blijft het haalbaar en beloon je jezelf steeds met een shotje dopamine als je de tussentijdse doelen haalt.


Wees realistisch

Bovenstaande stappen klinken makkelijk en dat zijn ze eigenlijk ook. Het is vooral de kunst niet in alle verleidingen te trappen en op zondag toch weer van Thuisbezorgd je beste vriend te maken. Maar ook dan is een sixpack niet voor iedereen weggelegd. Helaas is het lichaam van een doorsnee Instagram model niet voor iedereen binnen vijf maanden haalbaar. Wees niet teleurgesteld in jezelf als dat je niet lukt, maar wees trots op de progressie die je in de tussentijd hebt geboekt. Een lichaam is namelijk op zijn mooist als het met zelfvertrouwen voor de dag komt. Sixpack of niet. Wel echt jammer dat alle woke deugmensen na de tweede alinea zijn afgehaakt en schande van dit stukje spreken en dat ze dan zo’n mooie boodschap aan het einde moeten missen. Maar hé, je kan niet alles hebben!

Erik