Eet jij nog vlees? Ben je wel helemaal lekker bij je paasei!? Het lijkt de tendens binnen onze übergezonde maatschappij te worden. Wanneer je een stuk vlees naar binnen werkt ben je anders, raar en een vreemde eend (óók lekker!) in de bijt. Waarom is iedereen ineens vegetariër? Goede vraag!

Vegetarisch eten in opkomst

Je kunt tegenwoordig je kont niet meer keren in de supermarkt, of het vegetarische eten kijkt je recht in de ogen aan. Ondanks dat het een steeds groter issue aan het worden is, drukt zich dat nog niet uit in absolute cijfers. In 2020 gaf namelijk slechts 5% van de volwassenen aan helemaal geen vlees meer te eten. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Een groot deel (45%) gaf aan maximaal viermaal per week vlees naar binnen te schuiven. Hier hebben we direct de verzameling wereldverbeteraars te pakken: de zogeheten flexitariërs. Deze gunst aan de maatschappij spreken ze dan ook graag hardop uit.

Wat is een vegetariër?

Even terug naar de basis. Over welke groep mensen hebben we het nu daadwerkelijk? Wat is een vegetariër? Wellicht had jij nog nooit van het stukje beschaving gehoord dat zich niet bezighoudt met een medium gebakken biefstuk of aan het spit gaar gedraaid kippetje. Wij snappen er ook weinig van, maar afijn. Een vegetariër eet niets dat van dode dieren afkomt: geen vis, geen vlees en officieel zelfs geen gelatine en kaas. In kaas zit namelijk kalfsstremsel. Er blijft voor een vegetariër dan eigenlijk alleen nog tofu met een gekookt eitje over. Vrij ongezellig, als je om onze bescheiden mening vraagt.

Voordelen van vegetarisch eten

Laten we de situatie vanaf hier iets genuanceerder bekijken. Een vegetariër heeft natuurlijk zo zijn of haar beweegredenen, die voor een ieder verschillen. We zetten de grootste voordelen van het vegetarische bestaan voor je op een rijtje:

  • Het dierenleed in de wereld neemt af
  • Je leeft gezonder. Bewerkt vlees bevat kankerverwekkende stoffen
  • Het is stukken beter voor het klimaat en milieu
  • Vleesvervangers beginnen steeds minder iets weg te hebben van hondenvoer

Nadelen van vegetarisch eten

Maar, laten we zeker kritisch blijven. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn in het leven van een vegetariër. Het aanbod in restaurants is namelijk nog steeds beperkt. Toch schieten de vegetarische restaurants en vegetarische slagers tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Je loopt tevens een risico op een tekort aan ijzer en eiwitten. Maar we sluiten af met een situatie waar veel mensen jeuk op verkeerde plekken van krijgen. Wanneer één van jouw tien tafelgasten vraagt om een vegetarische tafel te dekken. Jij wil het niet, het overgrote deel van je gasten willen het niet en het is een hels karwei om iedereen te voorzien van zijn favoriete hapje. Je mag dit samenvatten als een sociaal probleem.

Mag ik nog vlees eten?

Het eten van vlees is nog niet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, dus je hoeft niet aan de beademing. Wel wordt de vleesetende menigte minder goed begrepen door sommige plant.. mensen. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen: het niet of ietsje minder eten van vlees kan een groot verschil maken. Maar wordt vooral geen vervelend persoon. Als jij pittige falafelspiesjes met gegrilde paprika en romige basilicumsaus helemaal de bom vindt: be our guest. Maar leg een ander vooral niks op. En vergeet niet: houd een beetje vlees op de botten!