Na een dag lang werken is thuiskomen in een leeg, kil en ongezellig huis geen enorme oppepper. Je hebt behoefte aan liefde en je voelt je graag gewenst. Wanneer een menselijke relatie om welke reden dan ook nog niet gelukt is, is een hond dan het ideale gezelschapsdier? Goede vraag!

Doorsnee huisdieren

We kennen ze allemaal wel, de doorsnee huisdieren. Ieder klein meisje heeft een konijn of er zijn twee opgefokte cavia’s aanwezig die een groot gedeelte van dag zenuwachtig rondrennen in hun hok. Maar dit zijn niet de meest gekozen huisdieren in Nederland. Met stip op nummer één staat daar de kat. Deze haarballen lopen in veel Nederlandse huishoudens rond. Op nummer twee zien we daar de alom geliefde hond. Deze trouwe viervoeter zorgt bij veel gezinnen voor wat extra gezelligheid en de nodige beweging tijdens de grote wandelingen. Er zijn zo’n anderhalf miljoen honden als huisdier in Nederland.

Bijzondere huisdieren

Toch blijven wij Nederlanders bij tijd en wijle rare schepsels. We zien dan ook de meest vreemde huisdieren voorbij komen. Een losgebroken slang die nu ergens in de wijk glibbert, kroelen met een witbuikegel of stoeien met een fret. Wij kiezen toch liever veilig, als we heel eerlijk zijn. Wat je ook kiest: niet alleen een plant, maar ook een huisdier maakt alles nét een beetje gezelliger.

Behoefte aan een maatje

Ben je veel alleen thuis? Dan is het erg fijn om iemand in de buurt te hebben die je gezelschap houdt. Een maatje voor jou en jij voor hem. Een hond is daarvoor natuurlijk uitermate goed geschikt. Het trouwe karakter zorgt ervoor dat er tenminste één iemand in huis rondloopt die blij is om jou te zien. Bovendien klaagt een hond niet en vertelt hij je ook niet dat je de woonkamer moet gaan stofzuigen. Neem het zeker mee tijdens je overweging om een hond in huis te nemen.

Voordelen van een hond

Buiten het stukje gezelligheid, zitten er meer voordelen aan het in huis nemen van een hond. Zo schrikken ze een groot gedeelte van de inbrekers af en helpt een hond om depressies te voorkomen. Maar wellicht wel het meest positieve aan dit alles: het sportschool abonnement kan worden opgezegd. Na drie tot vier keer per dag een rondje wandelen, is tekeergaan op de crosstrainer overbodig geworden. De twijfels zullen langzamerhand wel weggenomen zijn.

Een ideaal gezelschapsdier

Onderzoekers van de School of Veterinary Medicin van de University of California kwamen tot de conclusie dat ouderen minder ontevreden zijn over hun sociale leven wanneer ze een hond in huis hebben. We worden een stuk gelukkiger oud. Dat is met de toenemende mate van eenzaamheid binnen de samenleving een fijn gegeven. Is een hond het ideale gezelschapsdier? Terechte vraag! Wat ons betreft wel. Een loyale vriend in je leven kunnen we iedereen aanraden.